Кой не е чувал за дюнера? Този символ на бързата улична храна е вкусно спасение на изгодна цена когато сме гладни, когато решим да нарушим строгата диета или когато трябва да нахраним гостите на импровизирано парти. Дюнерът е тръгнал от Близкия Изток, но бързо се е разпространил по целия свят. Да, точно така, можете да откриете негови вариация от Дамаск и Истанбул до Берлин, Лос Анджелис и дори Сидни. Днес се отправяме на бързо пътешествие из спецификите на дюнера по света.

Да започнем от Турция

В страната, приемана за родина на дюнера, има две основни течения за приготвянето му. Първото е да се прави в традиционната питка лаваш, която познаваме и в България. Второто е да се използва половин хляб, от който е извадена меката вътрешност. Това беше първият дюнер, който опитах преди близо 30 години в Одрин и от тогава тази храна ми е любима.

В южната ни съседка използват пилешко или телешко месо, които са престояли дълго време в марината, богата на подправки като кимион, чесън и червен пипер, а основата е кисело мляко. След като се изпече месото, се слага в питката или хляба и се добавят свежи зеленчуци и чеснов сос. В някои региони добавят и тахан, най-често сусамов, и тогава ефектът е абсолютно пиршество на хедонизма.

И още нещо – забелязвате ли, че не споменаваме пържени картофи. В Турция и Близкия Изток те са напълно забранени в дюнера. Да ги добавите е все едно да поискате в Италия ананас върху пица. Не че няма да ви сложат, но след това ще е по-добре да внимавате дали гневен дюнерджия или пицар не се промъква зад гърба ви.

В Германия го предпочитат с агнешко

Логично пътешествието ни продължава в страната с най-голямата турска общност в Европа – Германия. Мигрантите от 60-е и 70-е години естествено са донесли със себе си и любимите си храни. В началото те са се консумирали в затворените общности, но постепенно излизат извън кварталите с компактно турско население и днес дюнерът е неизменна част от street food сцената в Берлин, Мюнхен или Хамбург.

Специфичното за дюнерът Made In Germany е, че при него много често месото е агнешко. И понеже говорим за мултикултурно общество, трябва да споменем и влиянието на немската кухня върху близкоизточната. То се изразява в присъствието на кисело зеле и кисели краставички на мястото на свежите зеленчуци. Също така чесновият сос на основата на кисело мляко е заменен от горчица или дори китайски сладко кисел сос. Мулти-култи в действие.

В САЩ има мексиканско влияние

Може и да звучи странно, но в САЩ също похапват дюнер. Той е бил донесен от емигранти от арабските страни и бързо е станал супер популярен сред населението в големите градове.

Разбира се, и тук има специфики и вариации. В Лос Анджелис, където има огромна мексиканска общност, традиционните сосове са заменени от мексикански добавки като гуакамоле и доматена салса. Освен това можете да срещнете и дюнер от бавно и дълго печено говеждо. Близо до океана пък – в Сан Франциско, където живеят много корейци и китайци, към традиционната рецепта се добавя туршията кимчи или соев сос.

В Австралия добавят и сладост

Ще завършим с обиколката ни в Австралия. Да – там също похапват дюнери. Но понеже на последния континент, както го нарича Тери Пратчет, всичко е наобратно и при дюнера нещата са малко по-така. Не знаем дали австралийците слагат месо от кенгуру, но сме сигурни, че използват мед и къри за по-наситен и запомнящ се вкус.

Дюнерът е от онези храни, които сближават хората и правят света по-малък. А и какъв приятел може да ти е някой, с когото не сте се омазвали със сосове на Попа в 2 сутринта?

Това беше нашето кратко пътешествие из дюнер спецификите по света. Скоро планираме да се потим из родните потайности на тази любима храна, така че очаквайте продължение на темата.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.