След дълъг ден в офиса със сигурност не ти се прекарва цяла вечер в кухнята. Ето защо идваме на помощ с 3 бързи, полезни и вкусни рецепти. Можеш да споделиш с цялото семейство или да им се насладиш сам.
Фалафели с лимонов сос
Кой не обича фалафели? А тази рецепта за домашни нахутени вкуснотии не отнема и много време. И най-важното - запазваме традиционния вкус без да пържим. Порцията е за двама.
Продукти:
- 400 грама нахут от консерва/буркан, отцеден и измит
- 2 скилидки чесън
- 1 средно голяма глава лук, нарязан на дребно
- 1 чаша нарязан пресен магданоз или кориандър
- 1/2 чаена лъжичка смлян кимион
- 5 лъжици пресен лимонов сок
- Сол и пипер на вкус
- ½ лъжица сода за хляб
- 3 супени лъжици тахан
Приготвяне
Слагаме в блендер нахута и чесъна и разбиваме. Добавяме лука, магданоза, кимиона и 2 лъжици от лимоновия сок, малко сол и пипер и разбиваме, докато съставките се превърнат в паста (не в пюре). Добавяме и бакпулвера. Включваме котлона на средна сила и слагаме малко зехтин в тиган или на плоча за правене на палачинки. С лъжица оформяме малки топки и слагаме върху топлата повърхност като притискаме нежно, за да сплескаме топчиците. Печем и обръщаме, докато и от двете страни не се получи златиста коричка. Това отнема около 5 минути. Смесваме тахана и останалия лимонов сок и сервираме заедно с фалафелите. А ако се чудиш каква гарнитура да добавиш, препоръчваме ти да развихриш въображението си с тази бърза рецепта за хумус.
Пълнени сладки картофи с яйца и авокадо
Сладките картофи са ни фаворит и тази година мислим да експериментираме с тях. Това е новата ни любима бърза вечеря. Продуктите са за една порция.
Продукти:
- 1 голям сладък картоф
- 1 яйце
- 1 супена лъжица кориандър
- ¼ авокадо
- 2 супени лъжици лютеница или чери доматчета
- Сол и пипер на вкус
Приготвяне
Измий добре сладкия картоф и го сложи в микровълновата печка на висока степен за около 8 минути (печенето зависи от големината на картофа и твоята микровълнова). През това време разбий яйцето с малко сол и пипер. Нарежи кориандъра и авокадото. След като картофът е готов, изгреби вътрешността му с лъжица и я сложи в малка паница. Размачкай и добави яйцето. Загрей тиган с незалепващо покритие и запържи така получената смес. Последната стъпка е да сложиш яйчния пълнеж в издълбания картоф, да добавиш авокадото и кориандъра. Лютеницата или доматчетата можеш да сервираш отстрани или направо върху яйцата. Гарнитурата е по избор.
Сирене халуми с киноа
Искаш малко екзотика във вечерята си? Нищо по-лесно! Трябва ти малко от твърдото неузряло сирене, направено от комбинация на козе и овче мляко (понякога и краве)- халуми! Продуктите са за една порция.
Продукти:
- 250 грама киноа ( или червена леща или елда- избери това, което ти е по-вкусно)
- Сокът от един лимон
- Пресен кориандър, мента или магданоз
- 1 голям домат
- 1 парче сирене халуми
- Зехтин
- 2 чаени лъжици каперси
- 1 скилидка чесън
- Чили, сол и пипер на вкус
Приготвяне
Свари киноата според инструкциите на опаковката. Добави малко от лимоновия сок, подправките и доматите. Запържи леко халумито в тиган. Разбий остатъка от лимоновия сок и една лъжица зехтин. Добави каперсите, чилито и чесъна. Приготви за сервиране като сложиш халумито върху киноата и добави сос със супена лъжица. Да ти е вкусно!
Бързо, лесно и здравословно! Така обичаме да готвим! Най-лесният начин да следиш рецептите, които предлагаме, е като се абонираш за „Знам да ям“. Още днес!
Източник снимки: сладки картофи и халуми.