Събота сутрин. Будиш се с мисълта, че нямаш идея какво ще приготвиш за закуска. А ти е писнало от скучната филия с кашкавал и салам. И тук идваме ние с една от най-любимите ни закуски за уикенда – тост със сирене на тиган. И по-точно с три варианта на този чудесен сандвич, като единият е леко побългарен.

Вариант 1: Класически

За тази прекрасност ти трябват само три продукта: хляб за тост (разбирай квадратния нарязан хляб от всеки магазина), масло и настъргано сирене. Важно!!! Под сирене нямаме предвид бяло саламурено, а западните кашкаловодни „сирена“. Ти си решаваш какво да ползваш – ако искаш по-мек и неутрален вкус, тогава за теб са „Гауда“ и „Скаморца“. За да е малко по-силен – ползвай „Ементал“, а за супер аромат, заложи на „Чедър“. Разбира се, можеш да ползваш и нашенски кашкавал или микс от различни видове сирене.

Приготвяне

В широк тиган сложи голяма бучка масло да се разтопи на умерена температура. Това означава ако степените на котлона ти са 7, да ползваш най-много 4-та. Когато маслото се разтопи, сложи две филийки хляб една до друга. Когато започнат леко да се запържват върху едната поръси сирене като оставиш 3-4 милиметра до ръбовете, за да не се разтече.

След 1-2 минути захлупи сиренето с другата филия като оставиш запържената страна отгоре. Натисни леко двете филии една към друга с кухненска шпатула и ги избутай към края на тигана. В освободената част сложи още малко масло.

Сега започва майсторлъшкия момент. Върху горната вилия поръси малко сирене и изчакай да се позатопли. След това с рязко движение обърни сандвича, така че сиренето да иде отдолу. Изчакай 2 минути да се разтопи и да залепне за филията. През това време наръси и другата страна. Внимателно подпъхни шпатулата под сандвича и отново го обърни. Така ще се разтопи и другото сирене и ще имаш хрупкави корички от двете страни на сандвича.

Вариант 2: С бекон

Този сандвич се приготвя по абсолютно същия начин като класическия. Разликата е, че се добавя бекон или друг тънко нарязан колбас, например шунка. Месото се слага докато филийките са все още една до друга и се захлупва върху сиренето. От тук нататък всичко е същото.

Вариант 3: Разточителен по нашенски

Понеже не сме големи фенове на класиката и искаме да я разнообразим, експериментирахме с нашенска вариация на сандвича с бекон. И се получи страхотно. За нея трябва да приготвиш съвсем малко количество смес за паниране на филийки – мляко, яйце и брашно. Трикът е да не накисваш филията от двете страни, а само леко от едната като гледаш да не се напоява много-много. След това я слагаш в тигана с потопената страна надолу да се запържи в масло, а не в олио и продължаваш по класическата рецепта. Така сандвичът ще бъде много по-богат и ароматен.

Надяваме се, че една от любимите ни съботно неделни закуски ти е харесала. А за още идеи можеш да видиш и нестандартните ни препечени филийки и здравословните ни протеинови палачинки.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.