Да, дебело намазаната филия с масло и мед и тази с лютеница са класики, които няма как да бъдат изместени. Няма и да се опитваме. Но пък ще ти представим три лесни рецепти, които да разнообразят менюто ти по здравословен и страхотно вкусен начин. За сутрешна  закуска, следобедна такава или вечеря: тези рецепти ще те накарат да чакаш с нетърпение времето за хапване. Подготвили сме ти разнообразни рецепти: една сладка, една солена и една…без хляб. Коя ще си приготвиш първо?

Сладката

Тази препечена филийка с фъстъчено масло, банани, мед и гранола е велика. Хрупкава, сладка и засищаща. Освен това, както споменахме, има и банан. Така че я броим към плодовите закуски. Рецептата е за 2 порции. Трябват ти по-малко от 5 минути за приготвяне. И още по-малко за изяждане.

Продукти:

  • 2 филийки пълнозърнест хляб
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • 1 голям банан, нарязан
  • 2 супени лъжици мед
  • Малко гранола

Препечи хляба и го намажи с фъстъчено масло. Сложи отгоре нарязаните банани и поръси с мед и гранола. Хапвай бързо!

Без хляба

Както вече знаеш, големи фенове сме на сладките картофи. Дотолкова, че даже заместваме с готовност хляба с тях. Ето как можеш да си приготвиш неземни препечени филийки от сладък картоф със сирене халуми.

Продукти:

  • 2 средно големи сладки картофа, нарязани на филийки по дължина
  • 2 супени лъжици зехтин и още за мазане на филийките
  • ¼ чаша пресен босилек
  • ¼ чаша суров шамфъстък за соса и още за поръска
  • ¼ чаена лъжица морска сол и още за поръска
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
  • 50 грама рукола  или зеленина по избор
  • 110 грама сирене халуми

Затопли фурната до 200 градуса. Намажи леко нарязаните филийки със зехтин и поръси с малко морска сол. Сложи директно върху решетката и обърни, когато едната страна е кафява и мека. Би трябвало да си готов за 15-20 минути.  В кухненски робот или блендер, разбий зехтина и босилека с шамфъстъка, солта и лимоновия сок. В голяма купа смеси руколата с половината от така получената смес. Загрей малко зехтин в тиган и добави парченцата халуми едно по едно, докато всяка страна не стане златисто-кафява (около минута). Намажи филийките сладък картоф с остатъка от босилковото песто, сложи малко от руколата и завърши с парченце топло халуми. Можеш да добавиш сол и пипер на вкус, както и още шамфъстък. Хапвай, докато сиренцето е още топло.

Солената

Вдъхновението за тази филийка идва директно от Средиземноморието. Докато хапваш, почти можеш да усетиш слънцето да гали кожата ти и морският бриз да довее шума на вълните. С една хапка! Ако искаш да поканиш някого на това приключение, увеличи дозите, защото тези продукти са само за две филийки.

Продукти:

  • 2 филийки пълнозърнест или хляб със семена
  • 2 супени лъжици хумус (препоръчваме да си направиш хумус  с печена червена чушка)
  • ½ авокадо (намачкано)
  • 6 чери доматчета, нарязани на филийки
  • 6 маслини, нарязани
  • 2 твърдо сварени яйца, на филийки
  • 3 супени лъжици натрошено сирене

Препечи филийките хляб. Намажи отгоре хумуса и авокадото. Добави отгоре нарязаните доматчета и маслинки. Завърши композицията с яйцата и сиренето. Подправи със сол и пипер на вкус и ...ciao bella!

Ако имаш нужда от още идеи за здравословни закуски, препоръчваме ти да погледнеш кои са най-здравословните закуски тук. А вдъхновение за приготвянето на най-важното ядене за деня можеш да намериш тук.

Снимки: сладки картофи и халуми и Средиземноморски тост.

Вижте още

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Йоли Делибозова за музиката, тишината и чолбура

Известната блогърка и кулинарна водеща разказва за домашната храна и споделя автентична рецепта

Йоланта Делибозова е музикант-виолончелист, но е по-известна с кулинарните си вълшебства.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.