На пръв поглед бърканите яйца са едно от най-лесните за приготвяне хапвания за закуска, обяд или вечеря. Но и при тях си има няколко тънкости, които ще ги превърнат в 5 звездно ястие, на което да се насладиш с огромно удоволствие.

Преди да ти дадем няколко рецепти ще ти разкрием тайната на приготвянето. Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се леко и на тих огън в тиган с дебело дъно. Внимавай да не ги изгориш. Трябва да са пухкави и бледожълти на цвят. Сервират се веднага. Това е основното, което трябва да запомниш, но имай предвид, че всяка рецепта си има своите тънкости. И така да започваме с готвенето…

Традиционни бъркани яйца

  • 4 яйца
  • ¼ чаша прясно мляко
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 100 гр. сирене (пожелание)
  • Масло

Приготвяне:
В голяма купа счупи яйцата, добави млякото, подправките и натрошеното сирене. Разбъркай сместа няколко пъти, без голямо усилие. В нагорещен тиган разтопи маслото и изсипи сместа. С дървена шпатула или лъжица бавно разбърквай до получаването на пухкави облачета. Необходимото време за пълна готовност на яйцата е 5-7 мин. Можеш да сервираш с гарнитура нарязани домати и да поръсиш с магданоз.

Бъркани яйца в микровълнова

  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици мляко
  • 2 супени лъжици сирене
  • 1 супена лъжица нарязани на ситно домати
  • 1 чаена лъжичка червен пипер (ако обичаш люто можеш, да използваш лют пипер)

Приготвяне:
В купа разбъркай всички съставки. Подготви чаша подходяща за микровълнова като я намажеш добре с мазнина (олио, масло или зехтин). Изсипи сместа в чаша и я постави в микровълновата за 30 секунди на висока степен. Извади чашата и разбъркай леко. Постави отново чашата в микровълновата и готви още 60-70 секунди или докато яйцата бухнат и придобият жълто златист вид.

Бъркани яйца с бекон

  • 5 яйца
  • 20 г бекон или шунка
  • 40 г краве масло
  • 1 с. л. вода
  • магданоз
  • сол и смлян черен пипер

Приготвяне:
Разтопи в добре нагорещен тиган маслото и запържи нарязания на ситно бекон за минута-две до получаване на златиста коричка. В купа разбъркай яйцата и всички подправки. Изсипи ги към бекона в тигана и разбъркай бавно с леки движения с дървена шпатула или лъжица до получаването на пухкава смес. Ще се сготвят за около 6 минути. Сервирай като поръсиш с магданоз, а за гарнитура можеш да използваш домашно приготвена лютеница или сезонна салата.

Още вкусотии за бърза вечеря за 30 минути или полезна закуска, можеш да откриеш в Знам да ям. А ако не искаш да изпуснеш нещо интересно, можеш да се абонираш за Знам да ям тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.