На пръв поглед бърканите яйца са едно от най-лесните за приготвяне хапвания за закуска, обяд или вечеря. Но и при тях си има няколко тънкости, които ще ги превърнат в 5 звездно ястие, на което да се насладиш с огромно удоволствие.
Преди да ти дадем няколко рецепти ще ти разкрием тайната на приготвянето. Бърканите яйца се готвят бавно, пържат се леко и на тих огън в тиган с дебело дъно. Внимавай да не ги изгориш. Трябва да са пухкави и бледожълти на цвят. Сервират се веднага. Това е основното, което трябва да запомниш, но имай предвид, че всяка рецепта си има своите тънкости. И така да започваме с готвенето…
Традиционни бъркани яйца
- 4 яйца
- ¼ чаша прясно мляко
- Сол и черен пипер на вкус
- 100 гр. сирене (пожелание)
- Масло
Приготвяне:
В голяма купа счупи яйцата, добави млякото, подправките и натрошеното сирене. Разбъркай сместа няколко пъти, без голямо усилие. В нагорещен тиган разтопи маслото и изсипи сместа. С дървена шпатула или лъжица бавно разбърквай до получаването на пухкави облачета. Необходимото време за пълна готовност на яйцата е 5-7 мин. Можеш да сервираш с гарнитура нарязани домати и да поръсиш с магданоз.
Бъркани яйца в микровълнова
- 2 яйца
- 2 супени лъжици мляко
- 2 супени лъжици сирене
- 1 супена лъжица нарязани на ситно домати
- 1 чаена лъжичка червен пипер (ако обичаш люто можеш, да използваш лют пипер)
Приготвяне:
В купа разбъркай всички съставки. Подготви чаша подходяща за микровълнова като я намажеш добре с мазнина (олио, масло или зехтин). Изсипи сместа в чаша и я постави в микровълновата за 30 секунди на висока степен. Извади чашата и разбъркай леко. Постави отново чашата в микровълновата и готви още 60-70 секунди или докато яйцата бухнат и придобият жълто златист вид.
Бъркани яйца с бекон
- 5 яйца
- 20 г бекон или шунка
- 40 г краве масло
- 1 с. л. вода
- магданоз
- сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Разтопи в добре нагорещен тиган маслото и запържи нарязания на ситно бекон за минута-две до получаване на златиста коричка. В купа разбъркай яйцата и всички подправки. Изсипи ги към бекона в тигана и разбъркай бавно с леки движения с дървена шпатула или лъжица до получаването на пухкава смес. Ще се сготвят за около 6 минути. Сервирай като поръсиш с магданоз, а за гарнитура можеш да използваш домашно приготвена лютеница или сезонна салата.
Още вкусотии за бърза вечеря за 30 минути или полезна закуска, можеш да откриеш в Знам да ям. А ако не искаш да изпуснеш нещо интересно, можеш да се абонираш за Знам да ям тук.