Радостин Кирязов е топ пицарят на България и един от световно признатите майстори на италианското изкушение. Срещнахме се с него, за да се опитаме да откраднем тайните на перфектната пица. И покрай това се заприказвахме за страстта към кулинарията, качеството на продуктите и защо професионалистите не са фенове на пицата „Made in USA”.

Кой е Радостин Кирязов?

Радостин е създател и председател на Българската асоциация на пицарите, която издигна правенето на пица у нас на световно ниво и създаде много майстори, които промениха представата за това често подценявано италианско ястие. Като главен готвач той е носител на редица престижни награди, сред които шесто място за пица презентация на Световно първенство през 2009 г., трето място на Европейско първенство през 2011 г., осмо място за пица Класика на Световно първенство през 2011г. А през 2012 г. е част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме.

 

 

 

За перфектната пица

За Радо Кирязов перфектната пица е качествено направена с качествени продукти. И най-вече тя е семпла – с до пет, а понякога и до три продукта. Защо това е така? „Защото колкото по-семпло е едно ястие и използваме качествени продукти, толкова по-добро е то. Моята любима пица е на основата на „Маргарита“ и отгоре има само няколко парченца пикантен салам, козе сирене и рукола.

Имай предвид, че когато Радо говори за „пикантен салам“ няма предвид популярната пица „Пеперони“. За него това е сбъркано понятие, наложено от Америка. „В Италия никой няма да ви разбере, ако в магазина си поискате „пепрони“ – ще ви дадат чушки. Ако искате пикантен салам, трябва да използвате „саламе пиканте“, казва той. А можем да му вярваме – все пак е израснал на остров Сардиния, завършил е някои от най-авторитетните кулинарни школи в Италия и дълго време е работил там.

За прекаляването с продуктите

Свикнали сме да гледаме по филмите отрупани пици, при които тестото не се вижда, а в същото време Радо ни говори за минимализъм. И веднага попитахме защо не харесва американския стил в пицарството. Отговорът беше колкото изненадващ, толкова и логичен: „Защото продуктът в най-голямо количество в една пица е брашното. Ако сложим много доматен сос, моцарела и други продукти, няма да усетим истинския вкус на пицата.“

За качествените продукти

За нашия събеседник няма как една пица да стане без качествени продукти, а именно „качествен продукт е този, който е „по-гледан“, на който е обърнато повече внимание. Затова аз предпочитам продукти от малки ферми, отгледани отговорно и органично и да не са масовка.“

Но тук той много бързо направи уточнението, че дори и най-добрият продукт може да бъде развален, ако не се готви правилно. Трябва да щадим храната, която готвим. Много добър пример за това е известната неаполитанска пица „Маргарита“, която се пече 60-90 секунди.

Как да направим перфектна пица вкъщи?

Не се сдържахме и попитахме може ли човек да си направи пица като професионалист вкъщи? Оказа се, че може. Е, с една малка подробност – вкъщи човек е добре да си прави пица „Класика“, а не любимата ни „Наполетана“, тъй като тя е супер сложна, тестото се прави 2 дни и изисква много специална техника. Затова е по-добре да се хапва в пицария, където има професионални пекарни. Защо ли? Защото „Наполетана“ се пече при 450 градуса, а няма домашна фурна, която да развие подобна температура.

Затова Радо Кирязов ни разказа как да си направим тестото за „класическа“ италианска пица.

Необходими са ни:

  • 1 кг брашно тип 00 (има го във всички магазини. Разбира се, най-добре е да се ползва италианско)
  • 600 мл вода
  • 2 гр суха мая
  • 30 гр сол
  • 30 мл зехтин.

Приготвяне

Брашното се пресява в голяма купа и се добавя 400 мл вода. Меси се около 10 минути. Добавят се солта и постепенно се налива останалата вода и се меси още 10 минути. После на тънка струйка се добавя и зехтинът и се меси още 10 минути. Крайната цел е да се получи гладко и еластично тесто.

Остава тестото да се разточи с дебелина по вкус и да се гарнира с желаните продукти. Печенето трябва да е в максимално загрята фурна, най-добре върху камък за печене, който може да се купи на много места в България. Добре загрята не означава да изгасне лампичката на фурната, а да е работила поне час и половина. И още нещо – камъкът се слага в началото, за да се загрее постепенно.

Как се влиза в световния пица елит?

„Световен шампион се става много трудно“, казва Радо. „Да си българин и да биеш италианци е огромно предизвикателство, защото те са изключително ревниви към пицата. Много ги боли.“

Но пък Радо успява. И не само той. Неговият заместник в асоциацията, Анатоли Колев, завоюва второ място на Pizza World Cup 2012 в категория „Пица Наполетана“. Това показва, че в България има пицари на много високо ниво и не е нужно да пътуваме до Апенините, за да опитаме италианска пица.

За „Хляб, пица и страст“

Попитахме Радо какво го е вдъхновило за книгата си. „Страстта към хляба, пицата и качественото хранене. Страстта към храната, виното, всичко качествено и дори към качествените жени.“

Книгата е написана най-вече за домакините и за хората, които искат да усетят магията на италианската кухня. Разбира се, и професионалистите ще открият много полезна информация. За нас най-голямото достойнство на книгата са разбираемо представените рецепти и прекрасните снимки. Един съвет – не отваряйте книгата гладни, рискувате удавяне. По-добре хапнете добре и тогава си харесайте рецепта, която да сготвите.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.