Не сме срещали човек, който да не обича кюфтета. Без значение от какво са направени, този кулинарен формат дава възможност за експерименти: с различни продукти, разнообразни форми и термична обработка. Можеш да ги ядеш просто така, да ги „удавиш“ в сос, да си сглобиш бургер или да ги добавиш към спагети. Но повече няма да ги хвалим, а направо ти представяме нашите три рецепти за страхотни вегетариански кюфтенца.

Сочни патладжанени кюфтенца

Тази рецепта е подходяща за вегетарианци и не съдържа глутен. Трябва ти само малко търпение, хубав патладжан и любимото ти сирене. Е, с пресен босилек и магданоз малките топки ще станат разкошни. Сервирай със сос маринара, с паста или с гарнитура от свежа салата.

Продукти: 
• 1 голям патладжан
• 2 големи яйца, разбити
• 2 скилидки чесън, накълцани на дребно
• 1/2 чаена лъжичка морска сол
• 1/3 чаша настърган пармезан
• 3 чаши галета
• 1 супена лъжица пресен босилек, нарязан
• 1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан
• 1/2 чаша брашно
• 3 чаши олио (за пържене)

Загрей фурната до 180 °. Надупчи патладжана с вилица и го постави върху хартия за печене. Печи един час. Извади от фурната и изчакай да се охлади. Раздели патладжана наполовина по дължината и с помощта на лъжица, отдели „месото“ и намачкай. Изхвърли кожата. В голяма купа добави яйца и разбий. Добави чесъна, солта, пармезана, галетата, подправките и патладжана. С ръце пресовай сместа и направи малки топки. Направи ги стегнати, за да не се разпадат.
Постави олиото в средно голям тиган и загрей до 190 °. Изсипи брашното в купа и оваляй всяка топка равномерно. Когато олиото е загряло, внимателно пусни топките. Олиото трябва да зацвърчи веднага. Всяка топчица трябва да стане златисто-кафява (около 2 минути на страна). Сервирай с допълнително пармезан и пресен босилек.

Италиански кюфтенца от тиквички

Няма какво да добавим- такива кюфтенца не си ял!

Продукти:
• 3 тиквички, настъргани
• 1 голям жълт лук, настърган
• 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
• ½ чаша сирене, натрошено
• 1/4 чаша пармезан
• 1 чаша галета
• 1 голямо яйце
• 1 чаена лъжичка сол
• черен пипер на вкус
• 1/4 чаша нарязан пресен босилек, плюс повече за гарнитура
• кокосово масло за пържене (или някакво растително масло)

Обели тиквичките. Настържи ги заедно с лука на големите отвори на рендето или ги нарежи на ситно с кухненски робот. Постави в голяма купа и добави чесъна, разбъркай добре. Прехвърли сместа от тиквичките на голям лист кухненска хартия или тензух, завий сместа на топка и завърти силно така че да отцедиш цялата вода. Развий и остави сместа настрани. В голяма купа смеси сиренето, пармезана, яйцето, галетата, солта, пипера и босилека. Разбъркай добре. Добави тиквичките към сиренето и продължи да бъркаш, докато всичко не се смеси добре. Оформи 12-ина кюфтенца. Можеш да изпържиш с мазнината (за около 5 минути) или да опечеш върху хартия за печене (15 минути). При сервиране можеш да добавиш още пармезан и босилек.

Нестандартни кюфтенца с гъби и киноа

Страхотно предложение за кюфтенца от гъби и киноа, което ще се хареса на цялото семейство. Само добави спагети и вечерята се превръща във вълнуващо приключение.

Продукти:
• 150 г киноа
• 1 ½ чаши вода
• 1 чаена лъжичка морска сол
• 1 глава лук, обелена и нарязана на кубчета
• 3 скилидки чесън
• 200 г гъби, фино нарязани
• 2 супени лъжици соев сос
• 2 супени лъжици прясна мащерка
• 1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно
• 120 г галета
• 2 яйца, разбити
• сол и черен пипер на вкус
• зехтин

Изплакни киноата добре под студена течаща вода. Сложи я в тенджера с вода и щипка сол и остави да ври около 12-20 минути (в зависимост от киноата). След това остави да изстине. В дълбок тиган загрей 2 супени лъжици зехтин и добави лука. Пържи на слаб огън, докато не стане леко златист. Махни го от тигана и го остави в голяма купа. Увеличи котлона до средно-висока температура и сложи още 2 супени лъжици зехтин. Когато мазнината е загряла, добави гъбите, чесъна и мащерката и готви около 2 минути. Добави соевия сос и готви, докато течността почти изчезне. Изсипи при лука и изчакай да се охлади. Добави киноата при лука и гъбите. Изсипи в същата купа и галетата и магданоза. Разбъркай добре и опитай- сега е момента да овкусиш със сол и пипер, ако е необходимо. Добави и яйцата и разбъркай добре. Остави в хладилника за около час. Оформи кюфтенцата с лъжица или с ръце. Ако сместа се разпада, добави още галета и охлади за още 30 минути. Можеш да изпържиш или изпечеш във фурна кюфтенцата. Хапвай докато са топли!

Ако тези идеи са ти харесали, препоръчваме ти и тези прекрасни бързи кюфенца или пък незабележимо безмесна мусака.

Снимки: патладжанени и кюфтенца гъби и киноа.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.