На всеки се е налагало да размразява месо. Обикновено го слагаме под гореща вода и чакаме да се отпусне. Това не е добра идея по две причини: месото започва да се готви и бактериите в него бързо се развиват. Днес ще ви дадем няколко идеи как да избегнем тези два нежелани ефекта. Това не е толкова трудно.

Размразяване в хладилник

Това е най-безопасния и здравословен начин за размразяване. Предимствата са, че температурата в хладилника е достатъчно ниска, за да не позволи развитието на бактериите в месото. Освен това, с постепенното му отпускане, замръзналите кристали между влакната се абсорбират обратно, което подобрява вкуса. Недостатъкът е, че методът изисква време и месото трябва да се извади от фризера поне 24 часа преди готвенето.

Във вода

По-бърз метод е поставянето на продукта във вода. Не директно, а в непромокаем плик. Имайте предвид, че водата трябва да е хладна, а не гореща – отново, за да не започнат процесите на развитие на бактерии. Добре е да сменяте водата на всеки 30 минути. В противен случай тя ще се охлади твърде много и процесът на размразяване чувствително ще се забави.

Под течаща вода

За да размразите месо така, трябва да го сложите в голяма купа, а нея под бързо течаща вода. Тя отново трябва да е хладка. Така няма да ви се налага да сменяте течността, както е в горния метод. Този подход се използва в много ресторанти. Основният му недостатък е големият разход на вода.

Размразяване във фурната

Повечето съвременни фурни, без значение дали са конвенционални или микровълнови, имат програми за размразяване. За да ги използвате трябва да знаете точното количество месо, за да настроите уреда правилно. Имайте предвид, че във фурната продуктът може да започне леко да се готви. Затова е добре да завършите топлинната обработка веднага след размразяването.

Между две тенджери

Това е единствения подход с гореща вода, за който ще ви разкажем. Трябват ви две тенджери и тънък плик. Едната тенджера се обръща с дъното нагоре. Върху него се поставя месото в плика. То се натиска с втория съд, който се пълни до ръба с гореща вода. След това цялата работа ще я свържи топлопроводимостта на металите. Методът е много бърз, но тъй като температурата е по-висока, отколкото в другите представени подходи, е задължително веднага след размразяването да пристъпите към готвене.

Готвене без размразяване

Това е спасението в случай, че нямате никакво време. В този случай няма никаква опасност за здравето. Единствено предвидете 50% повече време за готвене в сравнение с напълно размразен продукт.

Все пак, не забравяйте че пътят към вкусната храна е качествения продукт. Затова е добре да купувате прясно месо от проверени търговци и производители.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.