Котлет или филе от сьомга струват 17-22 лева килограм. И от тях можеш да приготвиш само едно ястие. В същото време, ако си купиш цяла риба, ще ти излезе 13-16 лева за килограм и ще можеш да се развихриш с три неприлично вкусни рецепти, които сме ти подготвили за днес. Така и е по-изгодно, и е по-вкусно. А кои са рецептите, виж по-надолу. И от сега ти казваме, че накрая има и малък кулинарен бонус, който може да отлежава дълго във фризера.
Подготовка на рибата
Купи си хубава прясна риба, около 2 килограма. Не би трябвало да ти излезе повече от 30 лева. На пръв поглед звучи много, но ще видиш как цената ще се оправдае. Няма да изпадаме в подробности как да избереш рибата, защото сме писали по темата.
Преди да започнеш да правиш каквото и да е, изчисти рибата от вътрешностите и хубаво я измий. После я разфасовай, което става много лесно:
- Първо отдели главата и опашката. Не е нужно да режеш опашката точно до перката, а остави 3-4 сантиметра от тялото.
- След това разрежи тялото в съотношение 2:1 в полза на по-дебелата част, която е била към главата.
И вече започваме с готвенето.
Коктейлни хапки
Започваме с по-малкото парче от тялото на сьомгата – това, което е било към опашката. Отдели филетата и им махни кожата. Дори и да не е перфектно, не се притеснявай, по-късно ще ги нарежем и формата няма да има значение.
След това хубаво мариновай обезкостените и одрани филета. Използвай:
- 50 гр. захар (може и да е кафява);
- 90 гр. сол (без значение дали е морска или хималайска);
- 3-4 супени лъжици накълцан магданоз;
- 1 чаена лъжичка смлян бял или черен пипер.
Разбъркай всички съставки много добре и хубаво покрий филетата. Покрий ги плътно с опаковъчно фолио и отгоре ги затисни с нещо тежко – каменно хаванче, купа или друга подходяща тежест. Остави ги за 2-3 часа на стайна температура и след това за още 24-36 часа в хладилник като няколко пъти ги обръщаш. След това ще имаш добре сготвена осолена сьомга. Всъщност, това е вариация на популярната скандинавска рецепта за гривлакс.
След като филетата са мариновани, ги изтръскай хубаво от подправките и ги нарежи както желаеш – тънко на лентички или на кубчета. Остава да вземеш филийки франзела или друг предпочитан хляб, да го намажеш с крема сирене, отгоре да сложиш сьомга, пресен копър и малко каперси и да поднесеш това страхотно предястие.
Супа
Рибената супа е страхотно ястие и за жега, и за студ. А в случая разполагаш с всичко необходимо. Вземаш голяма тенджера. В нея слагаш да заври мнооого вода и след като кипне, пускаш главата, опашката и костите, останали от филетата за хапките. За да ти е най-лесно, ти предлагаме да ги вържеш в тензух. Остави ги да врат 10-15 минути.
След това извади рибните продукти, остави ги да се охладят и свали месото от тях. Повярвай ни – ще има много. Не пипай тенджерата, в която са врели – нека си седи на котлона и да къкри.
В по-малка тенджера запържи ситно накълцан лук, морков и целина. Когато омекнат добави една чаена чаша измит ориз и го задушавай със зеленчуците докато стане прозрачен. После добави месото и започни да наливаш от бульона в голямата тенджера. Прекарвай го през цедка, за да няма парченца кожа, люспи или кости. Остави всичко да ври докато оризът е готов. Накрая подправи със сол и пипер и вече имаш страхотна супа. Поднеси я с резен лимон и поръсена с пресен магданоз. А ако искаш можеш да видиш и рецептата за рибена чорба на Гери Турийска.
А да - и все още не пипай голямата тенджера. Дръж я на котлона и върни в нея обезмесените глава, опашка и кости.
Основно ястие
Дойде време за останалата част от тялото. Тук нещата са супер лесни. Режеш сьомгата на котлети с дебелина по свой избор, печеш на грил тиган, скара или фурна и поднасяш с предпочитаната гарнитура. А за да ти е още по-лесно, ти предлагаме да си припомниш рецептата за печена сьомга на Джейми Оливър.
Бульон
Да имаш под ръка хубав бульон е богатство за всеки готвач. Затова ти предложихме да оставиш голямата тенджера леко да къкри с остатъците от рибата. Към тях добави нарязани на едро лук, морков и целина. Те ще придадат страхотен аромат. Остави цялата смес да ври, докато се сгъсти. След това я охлади и прецеди и вече имаш страхотен рибен бульон, който можеш дълго време да съхраняваш във фризера.
Ето как можеш да напълно да оползотвориш една риба. А подобен подход можеш да използваш и за пилешко, и за други меса и дори и при някои зеленчуци.
А ако искаш редовно да получаваш полезни идеи за вкусно и пълноценно готвене и хранене, най-добре е да се абонираш за „Знам да ям“.