Човек рано или късно се сблъсква с щолена. И споменът остава, независимо дали традиционният немски десерт му е харесал или не. И тъй като ние сме сред неговите почитатели, се опитахме да намерим рецептата за традиционен щолен, която с радост споделяме. Не очаквахме, че се прави толкова лесно и бяхме приятно изненадани от резултата.

Рецептата не се е променила особено през последните 700 години

Първите споменавания на щолена са в ръкописи от 13 век от провинция Саксония-Анхалт. От тогава до днес рецептата и основните съставки са си почти същите. Традиционно в щолен се слагат стафиди, захаросани портокалови корички и бадеми. А най-интересната легенда, свързана с този сладкиш е, че начинът на прегъване и поръсването му с плътен слой захар, напомнят на повитото бебе Исус.

Как да си направим щолен?

Имай предвид, че щоленът си иска майсторлък. Печенето е повече от час, а подготовката отнема още около 2,5 часа. И така, започваме с продуктите

За тестото са ти необходими:

  • 1200 гр. брашно
  • 18 гр. суха мая
  • 400 мл. мляко
  • 100 гр. захар
  • 2 яйца
  • 2 супени лъжици екстракт от ванилия
  • Настърганата кора на един лимон
  • 1/2 супена лъжица сол
  • 400 гр. масло
  • 350 гр. стафиди
  • 100 гр. натрошени бланширани бадеми
  • 150 гр. портокалови корички, фино нарязани
  • 30 гр. тъмен ром

За глазурата:

  • 200 гр. масло
  • 200 гр. пудра захар

Приготвяне

Най-напред смеси стафидите и портокаловите корички, залей ги с рома и ги остави настрана. После пресей брашното в голяма купа и в средата оформи кладенче. В него сипи млякото, добави маята и щипка захар и внимателно разбъркай. Покрий купата с влажна кърпа и я остави на топло за около 10 минути. За това време маята ще се активира, млякото ще започне да бълбука и ще можеш да продължиш със следващата стъпка.

Добави останалата захар, екстрактът от ванилия, лимоновата кора и яйцата и меси докато тестото започне да се оформя на топка. Имай предвид, че може и да не ти е необходимо всичкото брашно. Когато приключиш с месенето, покрий тестото и го остави да втаса за около 40 минути.

След това разтопи маслото на ниска температура и го добави към тестото. Меси докато маслото бъде напълно усвоено. След това остави тестото да втаса отново за още 30 минути.

После внимателно извади тестото от купата, раздели го на две части и оформи два дълги цилиндъра. Сплескай цилиндрите до дебелина около 2 сантиметра и ги прегъни през средата, за да придадеш характерната форма на щолен.

Прехвърли оформените щолени в голяма тава, покрита с хартия за печене. Добре е да оформиш ръб в средата, за да не позволиш на щолените да се залепят един за друг. След това покрий тавата и ги остави за 20 минути да увеличат обема си.

Загрей фурната на 210 градуса и печи щолените 60-80 минути на най-ниското ниво. След това ги извади върху решетка и се заеми с глазурата. За нея първо разтопи маслото и с около 1/3 намажи щолените. После поръси отгоре пудра захар. Повтори тази процедура поне 3 пъти докато се образува плътна маслено-захарна коричка. Така щолените няма да изсъхнат.

Имай търпение за яденето

За разлика от повечето сладкиши, щоленът не е ОК да се яде веднага. Най-добре е хубаво да увиеш охладения щолен в опаковъчно фолио и да го оставиш за една седмица на тайно хладно място, за да разгърне напълно вкуса си. После му се наслади. Така приготвените щолени могат да изкарат до две седмици.

Ето как се прави щолен. Имай предвид, че това е традиционната рецепта. Днес вече се слагат марципан, какао и други благинки, които правят щолена още по-богат и интересен на вкус. Но понеже приготвянето по този начин е доста засукано, ти предлагаме просто да си купиш готов от най-близкия магазин. В големите вериги има страхотни немски щолени за всеки вкус. А междувременно ти предлагаме да видиш и какво хапват за Коледа по света.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.