В началото на годината четем прогнози за развитието на икономиката, търсим информация кои филми да очакваме или кои са топ дестинациите за лятна почивка. Всичко това е много интересно, но не е нашата „чаша чай“, както биха казали англоговорящите. Затова се разтърсихме из интернет и попаднахме на тенденциите в храненето за 2017 година и много държим да ги споделим с вас.

Те са обобщени от Лиз Москоу, която е кулинарен директор на Sterling-Rice Group. Според нас можем да ѝ имаме доверие, тъй като компанията е създавала и популяризирала продукти и е анализирала търсенето за компании като Nestle, Pepsi, Heinz, Starbucks, Purina и много други. И така ето част от прогнозите на г-жа Москоу.

Шоколад за закуска

Няма как да не започнем със сладка новина. И ние сме писали, че консумацията на тъмен шоколад не е непрепоръчителна, в умерени количества, разбира се. Но скорошно проучване на университета в Сиракуза е установило, че тъмният шоколад има страхотно въздействие върху когнитивните функции – запаметяване, фокусиране, мислене и така нататък. А какво по-добре време за форсирането им преди работният ден да е започнал? Освен това, според учени от университета в Тел Авив, яденето на десерт сутрин подпомага отслабването.

Растителни пържоли

Все повече хора, особено по-младите, се отказват от консумацията на месо или чувствително я намаляват и преминават на растителна храна. Но много от тях все още не могат да преодолеят първичната си хищническа страст към сочна пържола или бургер. И това е тенденция №2 – заместители на месото.

На запад все по-често се срещат пържоли от нахут, царевица, зеленчуци или гъби. Нещо повече – появяват се и специализирани „месарници“. В една от тях могат да се поръчат ребърца, салам пеперони или сушено говеждо, които не съдържат никакво месо, но на вид и вкус са почти 1:1.

По-малко изхвърлена храна

Хората и компаниите търсят начини да намалят количеството на изхвърлена храна. В някои страни това вече е и държавна политика. Според г-жа Москоу в основата на този процес са поколението на милениалите, които са доста по-загрижени за планетата от предшествениците си. Например те не изхвърля кората на динята, а я правят на туршия. А една компания е открила интересен начин за оползотворяване на пулпата от производството на студено пресовани сокове – прави я на органичен тортила чипс, който запазва хранителните качества на плодовете.

Реабилитация на сардините

Като чуем за сардини и се сещаме за евтини консерви. Но през следващата година се очаква бум на популярността на тази богата на протеини и полезни мазнини риба, казва г-жа Москоу. Вече може да се открие голямо разнообразие от консервирани сардини – с различни аромати, пушени или мариновани и така нататък. А и в доста ресторанти се предлагат сандвичи със сардини.

Коктейлна миксология

Коктейлите няма да са това, което бяха. Вече не е достатъчно да се смесят натурален сок с газирана вода и алкохол. Все по-популярни ще стават местата и напитките със собствен почерк – смесване на различни билки, използване на нетрадиционни съставки, импровизация с подправките и така нататък.

Социално готвене

Любовта към храната и готвенето ще стават все по-социализиращи елементи. В САЩ вече има приложения, които свързват домашните готвачи с гладни непознати. Това е ефективен начин за преодоляване на разделението и осигуряване на личен контакт в свят, доминиран от технологиите, в който хората не общуват лично.

Това бяха прогнозите на експертите за 2017 година. След 12 месеца ще видим колко от тях са се сбъднали.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.