В началото на годината четем прогнози за развитието на икономиката, търсим информация кои филми да очакваме или кои са топ дестинациите за лятна почивка. Всичко това е много интересно, но не е нашата „чаша чай“, както биха казали англоговорящите. Затова се разтърсихме из интернет и попаднахме на тенденциите в храненето за 2017 година и много държим да ги споделим с вас.
Те са обобщени от Лиз Москоу, която е кулинарен директор на Sterling-Rice Group. Според нас можем да ѝ имаме доверие, тъй като компанията е създавала и популяризирала продукти и е анализирала търсенето за компании като Nestle, Pepsi, Heinz, Starbucks, Purina и много други. И така ето част от прогнозите на г-жа Москоу.
Шоколад за закуска
Няма как да не започнем със сладка новина. И ние сме писали, че консумацията на тъмен шоколад не е непрепоръчителна, в умерени количества, разбира се. Но скорошно проучване на университета в Сиракуза е установило, че тъмният шоколад има страхотно въздействие върху когнитивните функции – запаметяване, фокусиране, мислене и така нататък. А какво по-добре време за форсирането им преди работният ден да е започнал? Освен това, според учени от университета в Тел Авив, яденето на десерт сутрин подпомага отслабването.
Растителни пържоли
Все повече хора, особено по-младите, се отказват от консумацията на месо или чувствително я намаляват и преминават на растителна храна. Но много от тях все още не могат да преодолеят първичната си хищническа страст към сочна пържола или бургер. И това е тенденция №2 – заместители на месото.
На запад все по-често се срещат пържоли от нахут, царевица, зеленчуци или гъби. Нещо повече – появяват се и специализирани „месарници“. В една от тях могат да се поръчат ребърца, салам пеперони или сушено говеждо, които не съдържат никакво месо, но на вид и вкус са почти 1:1.
По-малко изхвърлена храна
Хората и компаниите търсят начини да намалят количеството на изхвърлена храна. В някои страни това вече е и държавна политика. Според г-жа Москоу в основата на този процес са поколението на милениалите, които са доста по-загрижени за планетата от предшествениците си. Например те не изхвърля кората на динята, а я правят на туршия. А една компания е открила интересен начин за оползотворяване на пулпата от производството на студено пресовани сокове – прави я на органичен тортила чипс, който запазва хранителните качества на плодовете.
Реабилитация на сардините
Като чуем за сардини и се сещаме за евтини консерви. Но през следващата година се очаква бум на популярността на тази богата на протеини и полезни мазнини риба, казва г-жа Москоу. Вече може да се открие голямо разнообразие от консервирани сардини – с различни аромати, пушени или мариновани и така нататък. А и в доста ресторанти се предлагат сандвичи със сардини.
Коктейлна миксология
Коктейлите няма да са това, което бяха. Вече не е достатъчно да се смесят натурален сок с газирана вода и алкохол. Все по-популярни ще стават местата и напитките със собствен почерк – смесване на различни билки, използване на нетрадиционни съставки, импровизация с подправките и така нататък.
Социално готвене
Любовта към храната и готвенето ще стават все по-социализиращи елементи. В САЩ вече има приложения, които свързват домашните готвачи с гладни непознати. Това е ефективен начин за преодоляване на разделението и осигуряване на личен контакт в свят, доминиран от технологиите, в който хората не общуват лично.
Това бяха прогнозите на експертите за 2017 година. След 12 месеца ще видим колко от тях са се сбъднали.