Има хора, които само чакат да стане малко по-топло и слагат бутилката розе в хладилника. Други (като автора на този текст) не са особени фенове на тази напитка- липсва ѝ богатия плътен вкус на червеното вино и ароматната сладост на бялото. Ето защо, ако някак си се окажат в притежание на бутилка розе, започват да се чудят как да го употребят. А каквото не можеш да изпиеш, най-добре е да го изядеш.
За да не заема излишно място в хладилника ти, ако няма да пиеш розето, пробвай тези два изкусителни пролетни десерта (а ако ще си го пиеш, задели чашка- заслужава си!).
Пияни ягоди
Продукти:
- 500 грама ягоди, измити и почистени
- 2 чаши розе
- ¼ чаша захар
Постави ягодите в купа и изсипи розето (трябва да е достатъчно да покрие ягодите). Сложи в хладилник за най-много час. Изцеди ягодите и ги оваляй в захар. Замрази отново до момента на консумацията.
Желирани мечета
Тази рецепта изисква много малко продукти, но пък и правилната формичка. Ако нямаш специална такава за желирани мечета, можеш да използваш обикновена формичка за лед.
Продукти:
- 1 чаша розе
- ¾ чаша захар
- 1 ½ супена лъжица агар-агар (растителен желатин)
Остави формичката във фризера. Сложи розето в малка тенджера и остави на котлона докато заври. Добави захарта и бъркай, докато се разтопи. Добави и агар-агар и продължи да бъркаш. След като заври, продължи да разбъркваш 5 минути. Свали от котлона и остави да изстине за около 2 минути. Изсипи във формичките и сложи във фризера. Колкото повече време стоят във фризера, толкова по-твърди ще стават. Ние ти препоръчваме да ги оставиш за ден-два и после да ги хапнеш.
Ако тези рецепти ти се струват опияняващи, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям". Да ти е сладко!