Ако след вечерята се чудиш дали да пийнеш едно малко или да хапнеш десерт- идваме ти на помощ! За да не се налага да избираш, просто комбинирай алкохола и десерта- резултатът ще те опияни (повече от ароматите и вкусовете, отколкото от количеството алкохол). Дори и да не си фен на спиртните напитки, няма как да не си харесаш поне една от тези рецепти. Днес ти предлагаме три фантастични десерта и нито един от тях не е тирамису. Но стига сме ги хвалили, минаваме направо към десертите! Да ти е сладко и …наздраве!
Мммментово-шоколадови трюфели с ликьор
Тази чудна рецептата е за 12-14 бонбона, но бъди предупреден- свършват по-бързо, отколкото очакваш.
Продукти:
- 320 грама черен шоколад (65% какао)
- 8 супени лъжици бита сметана
- 1/3 чаша Бейлис с мента или друг ликьор по избор (може да смесиш шоколадов + ментов)
- 1/3 чаша неподсладено какао на прах
Сложи шоколада и сметаната в огнеупорна купа над (не във) затоплен съд на котлона с вода, от който се вдига пара. Остави шоколада и сметаната да се затоплят за 3 минути, след което ги разбъркай докато не станат едно цяло. Остави сместа да изстине (20-30 минути). След това добави ликьора и разбъркай добре. Изсипи така получената смес в тавичка, покрий с прозрачно кухненско фолио и сложи в хладилник за 3 часа. След това извади тавичката и с лъжица за сладолед или супена лъжица „изгреби“ трюфелите. Дооформи с ръце и поръси с какаото. Готови са за сервиране и изяждане!
Ледена Сангрия
В сезона между червеното и бялото вино ти предлагаме това студено изкушение- неочаквано добра комбинация от сладолед и вино.
Продукти:
- 6 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици вода
- 2 супени лъжици сок от лайм
- ½ чаша плодово червено вино
- 2/3 чаша прясно изстискан портокалов сок (сокът на около 3 портокала)
- Кората на един портокал
- 1 супена лъжица портокалов ликьор
Разбъркай заедно захарта и водата. Затопли в микровълнова за 1 минута (или долей малко вряла вода), за да може захарта да се разтопи напълно. Добави останалите съставки и разбъркай добре всичко. Покрий и остави за най-малко 30 мин във фризера. След това извади и разбий с миксер. Прибери отново във фризера. След 30 минути го извади пак. Повтори упражнението 4-5 пъти. След което прибери във фризера за няколко часа, за да може да стегне.
Йо хо хо и …ябълков кейк
Този ароматен кейк с ябълки и ром ще те опияни от удоволствие.
Продукти:
- 2 ябълки (за предпочитане да са Грани Смит- кисели и зелени)
- сокът на един лимон
- ¾ чаша кафява захар
- 170 грама масло
- 3 яйца
- 1 1/3 чаши смлени бадеми
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 2 супени лъжици ром, бренди или калвадос
- пудра захар за поръсване
Затопли фурната до 150 градуса. Намажи формата за кейк с масло. Обели и нарежи ябълките на четвъртинки. Нарежи две от четвъртинките на много тънки парченца, сложи ги в купа с малко лимонов сок и остави настрана. Нарежи останалите парчета на дебели кубчета. Сложи ги в купа и поръси с малко лимонов сок и една супена лъжица захар. Остави за около 10 минути. Разбий останалата захар с маслото, докато сместа не стане пухкава и лека. Разбий жълтъците на яйцата и добави смлените бадеми и бакпулвера. Прехвърли сместа в по-голяма купа. В друга купа разбий белтъците на яйцата добре. Сложи половината при жълтиците и бадемите, разбъркай и добави останалата половина. Добави рома и сока от купата с ябълковите кубчета. Добави и ябълковите кубчета. Прехвърли така получената смес във формата за кейк. Заглади повърхността и подреди тънко-нарязаните ябълки отгоре. Сложи във фурната и печи за около час и 15 минути. След като кейкът изстине, поръси го с пудра захар отгоре и сервирай с топка сладолед.
Ако тези рецепти са ти харесали, защо не се абонираш за „Знам да ям“? Така ще получаваш всяка седмица нашите рецепти директно в пощата си.