Дори и най-обичаните рецепти имат нужда от малко освежаване. А какъв по-лесен начин да го направиш от това да експериментираш с различен сос? Тези рецепти са особено полезни, ако приготвяш месо или растителен протеин (тофу, сейтан, темпе). Но можеш да ги добавиш към паста, салата или ориз. Че даже и към пица. Количествата са за порции за двама.

Пикантен фъстъчен сос

Фъстъченото масло е перфектната храна: става за закуска, обяд, вечеря и просто похапване. Но може и да се използва за основа за сос. Става за спагети, зеленчуци, тофу...и всичко, което ти се хапва. Освен това е чудесен и топъл, и студен.

Продукти:

  • ½ чаша кокосово мляко
  • ½ чаша соев сос
  • ¼ чаша вода
  • ¼ чаша фъстъчено масло
  • 2 супени лъжици ябълков оцет
  • 1-2 супени лъжици чили сос
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 1 супена лъжица ситно нарязан джинджифил

Сложи всичко в блендер или кухненски робот и блендирай добре. Прехвърли сместа в тенджера. Изчакай да заври, намали котлона и остави, докато се сгъсти. Ако стане твърде гъсти, добави малко вода.

Пикантен портокалов сос

Сосът е подходящ за пилешко и телешко месо, както и за тофу. Сосът се добавя след като месото или тофуто е било мариновано и по време на готвенето.

Продукти:

  •        ½ чаша портокалов сок
  •        1/3 чаша ябълков оцет
  •         ½ чаша соев сос
  •         ¼ чаша лимонов сок
  •        2 чаени лъжици сусамово олио
  •         ½ чаша кафява захар
  •        1 супена лъжица прясно настърган джинджифил
  •        4 скилидки чесън
  •        Чили (на вкус)
  •        1 супена лъжица царевично нишесте

В дълбока паница изсипи всички съставки без царевичното нишесте. В купичка смеси нишестето с ¼ чаша студена вода и разбъркайте добре така че да се получи кашичка. Добави соса към месото/тофуто. Остави го да се сгъсти. Добави малко от кашичката и разбъркай добре. Остави на котлона, докато сосът се сгъсти. Добави от кашичката, ако се налага.

Кисело-млечен сос с мед

Продукти:

  • 1 чаша кисело мляко
  • 2 супени лъжици топъл мед
  • 4 чаени лъжици ябълков оцет
  • 2 чаша пресни листа от босилек

Сложи всички съставки в блендер или кухненски робот и блендирай. Добави 1-3 супени лъжици вода, за да постигнеш желаната консистенция. Добави сол и пипер на вкус.

Сладко-кисел сос

Това е по-здравословният вариант на сладко-киселия сос от китайския ресторант. Идеален е за месо и тофу. А става и за зеленчуци (непременно опитай със задушен или запечен карфиол).

Продукти:

  • ½ чаша сок от ананас
  • ⅓ чаша кетчуп
  • ¼ чаша ябълков оцет
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 1 чаена лъжица лют сос (чили, табаско и др.)
  • ¼ чаша кафява захар
  • 2 скилидки чесън
  • 2 чаени лъжици прясно настърган джинджифил
  • 1 супена лъжица царевично нишесте

Смеси всички съставки без царевичното нишесте в купа. Изсипи ги в дълбок тиган или тенджера и сложи на котлона да покъкри като разбъркваш редовно. Остави за 3 минути. В отделна чаша разтвори царевичното нишесте в ¼ часа студена вода така че да стане на кашичка.  Добави към соса на котлона и готви до сгъстяване.

Тези рецепти ти харесаха? Тогава ти предлагаме да се абонираш за седмичния бюлетин на „Знам да ям“ и рецептите ще идват директно в електронната ти поща. 

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.