Дори и най-обичаните рецепти имат нужда от малко освежаване. А какъв по-лесен начин да го направиш от това да експериментираш с различен сос? Тези рецепти са особено полезни, ако приготвяш месо или растителен протеин (тофу, сейтан, темпе). Но можеш да ги добавиш към паста, салата или ориз. Че даже и към пица. Количествата са за порции за двама.
Пикантен фъстъчен сос
Фъстъченото масло е перфектната храна: става за закуска, обяд, вечеря и просто похапване. Но може и да се използва за основа за сос. Става за спагети, зеленчуци, тофу...и всичко, което ти се хапва. Освен това е чудесен и топъл, и студен.
Продукти:
- ½ чаша кокосово мляко
- ½ чаша соев сос
- ¼ чаша вода
- ¼ чаша фъстъчено масло
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 1-2 супени лъжици чили сос
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 1 супена лъжица ситно нарязан джинджифил
Сложи всичко в блендер или кухненски робот и блендирай добре. Прехвърли сместа в тенджера. Изчакай да заври, намали котлона и остави, докато се сгъсти. Ако стане твърде гъсти, добави малко вода.
Пикантен портокалов сос
Сосът е подходящ за пилешко и телешко месо, както и за тофу. Сосът се добавя след като месото или тофуто е било мариновано и по време на готвенето.
Продукти:
- ½ чаша портокалов сок
- 1/3 чаша ябълков оцет
- ½ чаша соев сос
- ¼ чаша лимонов сок
- 2 чаени лъжици сусамово олио
- ½ чаша кафява захар
- 1 супена лъжица прясно настърган джинджифил
- 4 скилидки чесън
- Чили (на вкус)
- 1 супена лъжица царевично нишесте
В дълбока паница изсипи всички съставки без царевичното нишесте. В купичка смеси нишестето с ¼ чаша студена вода и разбъркайте добре така че да се получи кашичка. Добави соса към месото/тофуто. Остави го да се сгъсти. Добави малко от кашичката и разбъркай добре. Остави на котлона, докато сосът се сгъсти. Добави от кашичката, ако се налага.
Кисело-млечен сос с мед
Продукти:
- 1 чаша кисело мляко
- 2 супени лъжици топъл мед
- 4 чаени лъжици ябълков оцет
- 2 чаша пресни листа от босилек
Сложи всички съставки в блендер или кухненски робот и блендирай. Добави 1-3 супени лъжици вода, за да постигнеш желаната консистенция. Добави сол и пипер на вкус.
Сладко-кисел сос
Това е по-здравословният вариант на сладко-киселия сос от китайския ресторант. Идеален е за месо и тофу. А става и за зеленчуци (непременно опитай със задушен или запечен карфиол).
Продукти:
- ½ чаша сок от ананас
- ⅓ чаша кетчуп
- ¼ чаша ябълков оцет
- 2 супени лъжици соев сос
- 1 чаена лъжица лют сос (чили, табаско и др.)
- ¼ чаша кафява захар
- 2 скилидки чесън
- 2 чаени лъжици прясно настърган джинджифил
- 1 супена лъжица царевично нишесте
Смеси всички съставки без царевичното нишесте в купа. Изсипи ги в дълбок тиган или тенджера и сложи на котлона да покъкри като разбъркваш редовно. Остави за 3 минути. В отделна чаша разтвори царевичното нишесте в ¼ часа студена вода така че да стане на кашичка. Добави към соса на котлона и готви до сгъстяване.
Тези рецепти ти харесаха? Тогава ти предлагаме да се абонираш за седмичния бюлетин на „Знам да ям“ и рецептите ще идват директно в електронната ти поща.