Заради прекрасната, вкусна и завладяваща храна милиони хора са влюбени в Италия. И ние сме от тях и затова днес решихме да ви разкажем за любимите си ястия от най-апетитната област на страната – Тоскана.
Наистина любовта може да те удари като чук и да не те пусне цял живот. Някои срещат човека, с който да изкарат живота си, други откриват призванието си, а трети – усещанията, които им носят неимоверна наслада. Последното може да е от всякакъв вид, но това, което ни покори е храната от Тоскана. Обичаме всичко, което е сварено, изпечено, опушено или ферментирало от сърцето на Италия и можем да се връщаме там отново и отново и да се откриваме щастието в чиния. А ако сме и в компанията на любим човек, достигаме до Нирвана. Затова днес ще ви разкажем какво задължително да хапнете, ако сте решили да отскочите за няколко дни до Флоренция и околностите ѝ.
Улична храна
Не, това не е пица на парче. Говорим за наистина типични ястия, които се предлагат по улиците на един от най-красивите градове в Европа от столетия. И започваме със… сандвич. Но не какъв да е, а от телешко шкембе. Ние хапваме този продукт под формата на лютата чорба или в масло, а флорентинците в хлебче с паста от всякакви треволяци. Това безмерно удоволствие се нарича лампредото.
То се прави като шкембето се вари дълго с много добавки. Най-важната е целината, която се слага на големи стръкове и парчета от корена. Както казват местните, ако в тенджерата не сложиш целина, няма да стане. Освен нея има лук, моркови, червен пипер… Шкембето се готви дълго на бавен огън и става безумно крехко.
И един съвет от нас. За да бъде усещането съвсем автентично, не влизайте в ресторантите за туристи по центъра. Разходете се по малките улички на Флоренция и по площадчетата се оглеждайте за каравани, на които пише Lampredotto. Те предлагат страхотна улична храна, доказателство за което са местните, които обядват на крак до караваните. И съвсем по италиански пият по чаша вино. Точно така, дори и подвижната кухня предлага вино на чаши. А имат и големи хладилници, в които кротко се охлаждат местни бирички.
Пържола 45-и номер
В Тоскана телешкото е на огромна почит. А местните са най-известни със своя T-Bone стек. Да, той може да се хапне във всеки грил ресторант по света, но там приготвянето му е изкуство.
Първо, има нещо особено в телетата, които пасат по тосканските ливади. Те са стара местна порода, която е запазена във времето и има превъзходно месо. Второ, стековете са наистина огромни. Един спокойно може да нахрани двама души, колкото и да са гладни. Трето, приготвят се по, на пръв поглед, елементарен начин, но се постига кулинарно съвършенство.
В Тоскана ще ви поднесат стека полусуров само с малко зехтин и едра сол отгоре. Така ароматите на месото ще се разкрият в най-пълна степен. Не че няма да ви го препекат, ако настоявате, но така ще предизвикате възмущението на готвача и има вероятност да дойде да ви пита какво не е наред и защо разваляте хубавата пържола. Това ще се случи, ако хапвате в ресторант, в който ходят местните хора. Ако сте в такъв за туристи, ще изпълнят прищявката ви с едва прикрита насмешка.
Паста
Тук няма какво да ви обясняваме. Все пак сме в Италия, където пастата е цар. Ще си позволим да ви посъветваме да не се хвърляте на познатите сосове с кайма и какви ли не добавки. Опитайте най-простата паста – с доматен сос, босилек и пармезан. Повярвайте ни, това ще ви пренесе в друг свят.
Солена торта от улицата
Продължаваме с още една прекрасна улична храна – Torta di Ceci. Всъщност „торта“ не е съвсем точно – ястието е солено. Прави се с брашно от нахут и е хрупкава отвън и невероятно мека и пухкава отвътре. Имайте предвид, че това ястие е леко пикантно. Местните го хапват в питка и му добавят няколко капки зехтин и едро смлян черен пипер. А ако искате да го опитате, най-добре се разходете до крайбрежното градче Ливорно на 80 километра от Флоренция, което е известно с най-добрата Torta di Ceci.
Вино
Няма как да не споменем прекрасните тоскански вина. Техният символ е червеното Кианти, което се среща на всеки ъгъл. Има вино от 4-5 евро за бутилка до над 50. Зависи от избата, реколтата и произведеното количество. Ако искате доста прилично Кианти в заведение си пригответе 15-20 евро. Срещу тази сума можете да получите наистина добро вино. Не пренебрегвайте и белите и розе вина. Наистина са прекрасни.
Сладолед
Един от кулинарните символи на Флоренция е Gelato – местното има за сладолед. Има го на всеки ъгъл, с всякакви вкусове, а някои „фунийки“ събират поне 500 грама. Веднъж опитали джелато няма да си помислите за друг сладолед. Ще го търсите по италианските ресторанти, където и да идете, но за съжаление, никъде няма да откриете флорентинския вкус.
И с това сладко изкушение приключваме кулинарната си разходка из Тоскана и започваме да планираме следващото си пътешествие до там. Със сигурност има много храни, които чакат да бъдат опитани и, за които да ви разкажем. Така че темата ще има продължение.