Отдавна разговорът между Заека и Баба Меца за тортата от моркови не е актуален. Ако сте го забравили, ето го:
Влезнал Заека в сладкарницата на Баба Меца и попитал:
- Бабо Мецо, имаш ли торта от моркови?
- Да.
- Много е гадна, нали?
Е, днес въпросната торта се среща в много сладкарници и кафенета и е безумно вкусна. И ако тя ви е накарала да се замислите за сладката страна на зеленчуците, ето три вкусни и добронамерени към диетата предложения от нас.
Мъфини с цвекло
Не гледайте скептично – вкусно е и полезно. А и сега е сезонът на цвеклото. Необходими са ви:
• 2 големи глави цвекло
• 1 чаена лъжица сол
• Зехтин
• 2.5 чаши брашно
• 1.5 чаши захар
• 1 чаена лъжица сода
• 2 супени лъжици кокосови стърготини (има ги във всеки по-голям магазин)
• 1/2 чаша кокосово масло за готвене (и него го има в супермаркетите)
• 3/4 чаша мляко
• 2 яйца
• 1 чаена лъжица бял оцет
• Ванилия (най-добре е течен екстракт, ако нямате и на прах ще свърши работа).
Загрейте фурната на 200 градуса. Измийте и обелете цвеклото, натрийте го със сол и зехтин и го опаковайте добре във фолио с малко вода. Печете го около 30 минути. Целта е да омекне и вилица или нож да влизат лесно. След това го оставете да се охлади.
В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, солта и кокосовите стърготини. Сложете изстиналото цвекло в блендер и го пюрирайте. Към пюрето добавете кокосовото масло, млякото, яйцата, оцета и ванилията и разбъркайте отново. Внимателно смесете сухите и мокрите съставки. Съветваме ви да разбърквате на ръка, а не с миксер. След това напълнете 3/4 от обема на формите за мъфини със сместа. Печете на 170 градуса 15-20 минути и готово.
Пудинг с карфиол
Рецептата е супер здравословна, както си личи от основните съставки. Най-хубавото е, че се приготвя много бързо.
Сложете карфиол в чопър и го мелете докато стане с големината на оризово зърно. Необходими са ви две чаши. Другите съставки са:
• 1/2 чаша кокосово масло за готвене
• 1/2 чаша бадемово мляко (и то е при кокоса в магазините)
• 1 яйце
• 1 чаена лъжица канела
• Подсладител на вкус – можете да ползвате захар или стевия.
Сложете накълцания карфиол, кокосовото масло и бадемовото мляко в голям купа за микровълнова и я включете на максимална мощност за 2 минути. Прехвърлете сместа в касерола, добавете разбитите яйца, канелата и подсладителя. Гответе около 5 минути на средна температура като разбърквате постоянно. След като започне да се сгъстява, свалете сместа от котлона и я оставете да се охлади. Можете да сервирате пудинга топъл или студен, поръсен с натрошени ядки или с плодове.
Бисквити с тиквички и киноа
За тези здравословни, бързи и вкусни бисквити ви трябват:
• 1/2 чаша фъстъчено масло
• 1/4 чаша мед
• 1 банан
• 1 яйце
• 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
• 1/2 чаша овесени ядки
• 1/2 чаша киноа
• 1 чаена лъжица бакпулвер
• 1 чаена лъжица канела
• Щипка индийско орехче
• 1/4 чаена лъжица сол (може и хималайска)
• 1 чаша настъргани тиквички. След като ги настържете, ги сложете върху кърпа и натиснете, за да изкарате водата. Една чаша трябва да е оцедената тиквичка.
• 2 супени лъжици чия
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете фъстъченото масло, меда, банана, яйцето и ванилията. Разбъркайте докато се смесят добре. Добавете овесените ядки, киноата, бакпулвера и подправките и бъркайте докато стане еднородна смес. Накрая сложете тиквичката и семената чия. След това сложете по две лъжици от сместа върху хартия за печене. Печете 15-20 минути докато ръбовете покафенеят. Сервирайте на стайна температура или леко затоплени в микровълновата.
Това бяха нашите три предложения за десерти със зеленчуци. Можете да приготвите сладки изкушения и с картофи, домати и почти всеки друг зарзават и скоро ще ви дадем рецепти.