Още най-прекрасната от всички царици – Клеопатра, е предпочитала смокините пред други лакомства, знаейки, че освен деликатен вкус, „плодът на боговете“ притежава вълшебното свойство да носи здраве и красота. С този вкусен плод могат да се приготвят не само сладка и десерти, а изискани предястия и основни блюда, които ти представяме.
Предястие със смокини, моцарела и бекон
Продукти:
4 средноголеми смокини
16 малки моцарели
8 тънки слайса бекон
1 лайм
балсамов оцет
листа от прясна мента
черен пипер
смес от провансалски билки (риган, мащерка, чубрица, босилек, розмарин, салвия, семена от копър).
Измий смокините, изсуши ги и ги разрежи внимателно на 4 части. Разрежи слайсовете бекон на две по дължина и обвий с тях четвъртинките от смокините. С помощта на парти клечки за хапки прикрепи по едно топче моцарела върху бекона и прободи през смокинята. Полей с няколко капки сок от лайм. Постави приготвените хапки в съд от йенско стъкло, загрей фурната на 200 градуса и ги сложи вътре за 5-7 минути, или докато моцарелата започне леко да се топи. Постави всяко парче в отделна лъжичка, украси с листо мента, поръси с черен пипер, провансалски билки и няколко капки балсамико и поднеси веднага.
Пиле със смокини и лимони
Продукти:
1 изстискан лимон
1⁄4 чаша кафява захар
1⁄4 чаша оцет
1⁄4 чаша вода
1½ кг сушени смокини
1 нарязан лимон
12 пилешки бутчета
сол на вкус
1 с.л. нарязан пресен магданоз
1 с.л. сушен магданоз
Загрей фурната до 200 градуса. Смеси лимоновия сок с кафявата захар, оцета и водата в малка купа и я задели настрана. На дъното на тавата подреди смокините и резените лимон. Върху тях сложи пилешките бутчета и изсипи сместа от захар, оцет, лимон и вода. Накрая поръси със сол и сух магданоз на вкус. Печи в продължение на 50 мин. Препоръчваме ти да сервираш ястието гарнирано с пресен магданоз.
Пълнени смокини с шоколад и бадеми
Продукти:
6 пресни смокини
2 с.л. начупен шоколадов чипс
1⁄4 чаша бланширани нарязани бадеми
2 с.л. портокалов ликьор или вино (пожелание)
Загрей фурната на 170 градуса. Нарежи смокините на половинки като направиш в тях малки отвори за пълнене, подобни на джобове. В купа смеси шоколадовия чипс, бадемите и ликьора. Сложи около 2 ч.л. от сместа във всяка смокиня. Подреди смокините върху хартия за печене и ги остави във фурната за 10 минути. Може да се сервират върху канапе от ванилов сладолед.
Ако са ти харесали предложенията ни за ястия със смокини, можеш да разгледаш и солените ни рецепти с ягоди.