Готвенето на пара е супер здравословно и не отнема много усилия. За съжаление много хора не смеят да готвят по този начин, а няма нищо страшно. Затова днес ще ти разкажем как и защо да въведеш този метод в кухнята си и ще споделим две страхотни рецепти – едната е за неустоими пилешки гърди, втората е за зеленчукова гарнитура, а третата е идея как направиш от стария хляб пухкаво ароматно изкушение.

Защо да готвим на пара?

Категорично най-важната причина е, че така храната запазва полезните си качества. При готвене на пара оцеляват много повече витамини, минерали и полезни вещества, отколкото при печене на висока температура, да не говорим за пържене. Освен това храната става супер сочна и дори най-сухото месо е крехко. И още нещо – така в кухнята не мирише на готвено.

Как да готвим на пара?

Има три начина. Първият е БГ класиката – тенджера с вода и в нея метален гевгир, който не опира водата. Като цяло тази опция е ОК. Недостатъкът ѝ е, че храната лесно се свлича по стените на гевгира и ако искаш да я разположиш по определен начин, ще ти бъде по-трудно.

Вторият вариант е технологичният-с някой от модерните уреди за готвене на пара. Резултатите са страхотни, а и самите уреди са доста умни. Имат много програми за различни типове храна, регулатор на температурата, таймер и така нататък. Но имат и два недостатъка. Първо, много са скъпи, което не е проблем ако ти се намират няколкостотин излишни лева. И второ – заемат място, а не всички имат достатъчно голяма кухня.

Ние сме фенове на третата опция за готвене на пара – с кошница. Това е почти 1:1 първият вариант, но разликата е, че вместо гевгир ползваме бамбукова кошница, която може да се купи от всеки по-голям китайски магазин. В зависимост от размера цената варира между 4 -8 лева. Малко ще се оскъпи, ако си купиш и капак, но ние ползваме стандартен за тенджера. И сега обещаните рецепти

Започваме с пилешкото

За него ти трябват пилешки гърди, сол, черен пипер и други подправки, които обичаш. Най-добре е парчетата да са сравнително еднакви по размер, около 170-200 грама всяко. Така ще се сготвят равномерно и по едно и също време. Подсуши месото и го натъркай с подправките. Класиката е месото да се увие стегнато в алуминиево фолио и така да се сложи при парата. Но ние предпочитаме само да го сложим върху фолиото, за да може да поеме повече от влагата. Ти си решаваш как да го сготвиш. Имай предвид, че на пилешките гърди им трябват около 25 минути, за да се сготвят.

Преминаваме към зеленчуците

При готвенето на зеленчуци най-важно е да запазим полезните им съставки. И затова готвенето на пара е супер идея. Така витамините ще оцелеят и ще се радваме на пълноценна храна.

На пара можем да приготвим абсолютно всякакви зеленчуци. Е, добре е да са от по-твърдите, а не воднисти като доматите. И стават много лесно. Просто правиш избрания зарзават на достатъчно едри парчета и ги оставяш парата да свърши своята магия. За броколи, карфиол или тиквички ти трябват около 10 минути. По-твърдите като моркови, корен от целина, тиква или картофи искат 20-25 минути.

След като са готови, изсипи ги в голяма купа и тогава ги овкуси. Можеш да добавиш сол и черен пипер – те са си класика. А за по-богат вкус, сложи бучка масло докато са още горещи.

А сега и трикът за стар хляб

На всеки се случва да забрави хляб в хладилника или шкафа и той да изсъхне. И тъй като не обичаме да изхвърляме хляб, сега ще ти кажем как да го спасиш. Нарежи го на големи филии и го постави в кошницата за готвене на пара. Покрий я с капак и остави на котлона за 2-3 минути. Така хлябът отново ще стане пухкав и ароматен. Тук има една особеност – в съда сложи съвсем малко вода. Целта е да се образува точно толкова пара, колкото да изпълни тенджерата, а не отдолу постоянно да ври вода.

С това приключваме темата за готвене на пара за днес. Скоро ще преминем към висшия пилотаж – приготвяне на хляб, свинско и телешко. И за да не го изпуснеш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми