Често микровълновата фурна се ползва за бързо претопляне на храната. Но с нейна помощ можеш да направиш чудеса в кухнята. Още по-хубавото е, че супер ще си улесниш живота и ще спестиш време за готвене без това да разваля резултата. Ето какво ти подготвихме за днес.

Супер хрупкав бекон

Всеки, който яде месо, обича хрупкав бекон. Но приготвянето му не е толкова лесно, колкото изглежда по филмите. Ако го направиш на грил тиган, може лесно да загори. Ако е на фурна върху хартия за печене, мазнината ще попие в бекона. Същото важи и ако е на плоча. И тук на помощ идва микровълновата фурна.

Трикът е супер лесен. Вземаш голяма дълбока чиния. Върху нея обръщаш голяма купа. Не е нужно да казваме, че и двете трябва да са ОК за микровълнова. Върху купата редиш резените бекон, така че да не се застъпват. Включваш на максимална мощност за около минута и готово – имаш неустоими хрупкави парченца наслада.

Перфектни поширани яйца

Да пошираш яйца си е почти висш пилотаж в кулинарията. Но с микровълновата можеш да се справиш и с това предизвикателство. Ето как.

В подходяща купичка налей възможно най-гореща вода от чешмата. Добави щипка сол и половин супена лъжица винен оцет. Внимателно счупи едно яйце и бавно го изсипи в купичката и веднага я пъхни в микровълновата. След това включи на максимална мощност за 2,5-3 минути. И това е – ще имаш перфектното поширано яйце, което да сложиш на салата или сандвич.

Здравословен чипс от сладки картофи

Много сме писали за страхотните сладки картофи. Можеш да ги печеш, пържиш и вариш, а защо да не ги направиш на здравословен чипс. Много е лесно, супер вкусно е и страхотно мезе за бира. Все пак след финала на шампионската лига започва Световно и човек трябва да е подготвен.

За да си направиш този чипс първо настържи един сладък картоф на много тънки резени. Най-добре е да ползваш така наречената мандолина, защото с нея ще получиш перфектни резени с еднаква дебелина. След това покрий подходяща чиния с хартия за печене и съвсем леко я намазни. Нареди резени картоф върху хартията, така че да не се покриват. Поръси ги равномерно със смес от сол, сух розмарин и черен пипер. Не прекалявай с розмарина – знаеш, че е много силен. След това включи микровълновата на максимална мощност за 4 минути. Провери дали чипсът е станал достатъчно хрупкав и ако не е, включи за още 30 секунди. Можеш да сервираш този чипс с любимата си салса или друг дип или да си го хапваш както е.

Това бяха три хитрини за микровълнова, които ще ти помогнат да приготвиш бързо и лесно вкусни здравословни ястия. И понеже споменахме наближаващото Световно, очаквай нашите футболни рецепти. А за да не ги пропуснеш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.