По време на тазгодишния сезон на готвенето на открито търсихме и тествахме готини идеи, които с радост ти споделяме. С тези практични предложения храната ще стане по-вкусна и удоволствието ще е гарантирано.

Не пропускай почистването на скарата

Никой не обича безкрайно скъпата му телешка пържола да добие миризмата на печената преди седмица скумрия или на лучеца от вчерашните кюфтета. Затова винаги почиствай барбекюто преди употреба. А това става най-лесно докато скарата се загрява. Тогава остатъците от храна падат много по-лесно. Страхотен трик е след като си остъргал малките парченца да натъркаш решетката с разрязан лимон, който ще убие миризмите, а и ще освежи скарата.

Предвиди си време за размразяване

Ако си решил да готвиш месо от хладилника, не забравяй да го извадиш поне два часа по-рано, за да се отпусне и темперира. Нали знаеш, ако метнеш замразени пържоли на скарата, резултатът ще е, меко казано, компромисен. А всъщност ще си е 100% подметка. Но в случай, че си забравил, просто налей в голяма купа топла вода и постави плика с месото в нея. След около 20 минути горе-долу ще става за готвене. А най-добре е да следваш нашите съвети за размразяване на мръвки.

Нарязвай надениците спираловидно

Тук говорим за готови за консумация наденички тип „Македонска“, „Луканкова“ и други подобни, които в България обичаме да правим на скара. Този трик може да се прилага и за кренвирши. Вземи остър нож и с леки въртеливи движения направи спираловиден разрез по цялата дължина на колбаса. Така ще си сигурен, че ще се сготви отвсякъде перфектно, а и ще спестиш време, защото топлината ще проникне по-бързо и равномерно. А и ще избегнеш прегарянето отвън.

Не се страхувай да използваш фолио

Да, свикнали сме да ползваме алуминиевото фолио основно при печене, но то има страхотни приложения и при приготвяне на ястия на скара. Например, предпазва месото от прегаряне и изсушаване като спира директния огън. А ако печеш деликатни меса като риба, няма да се разпаднат или залепнат по решетката на скарата. Не забравяй, че с помощта на фолио можеш и да си приготвиш на барбекю дребни зеленчуци като броколи, грах и дори нарязани гъби с малко масълце и подправки. А ако не си подготвил десерт, един обелен банан с няколко парченца шоколад, завит във фолио ще е перфектният завършек на барбекюто.

Това бяха няколко полезни барбекю трика. А скоро ще ти предложим и любими рецепти за скара  и дори ще развихрим кулинарното си въображение с печени плодове. И за да не ги изпуснеш, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.