Според един стар виц най-кратката книга е „Готварска книга за мъже”, защото всяка рецепта започва с „Вземете чиста тенджера / чиния / тиган”. Неналичието на споменатото пособие отказвало представителите на силния пол от готвене... или ги е оправдавало. Както и да е, няма човек, който да не може да се научи да готви. Търсенето на Бозона на Хигс или молекулярната химия са много по-сложни, макар че в съвременната кухня последното присъства осезаемо.

За да се научите да готвите, започнете от няколко лесни стъпки. И чиста тенджера.

Сменете настройката

Успехът на всяко начинание зависи от предварителната настройка. Ако подходите към нещо с нежелание, то просто няма да се случи. Същото е и с готвенето. Затова убедете се, че искате да се научите. Когато го направите ще отпаднат оправданията от рода на „Не мога”, „Сложно е”, „Нямам време” и обикновения безпричинен „Мрън”.

Вдъхновявайте се

Готвенето е страст. А страстта иска постоянно вдъхновение. Затова търсете вашето навсякъде. Разхождайте се по пазари и вдъхвайте аромати. Четете кулинарни книги – не само сборници с рецепти, но и биографиите на готвачи, история на кулинарията и дори художествени романи, в които действието е около храната. Разбира се, не пренебрегвайте кулинарните предавания по телевизията и интернет блоговете.

Започнете

Направете своите първи малки стъпки. Започнете с лесни рецепти, например яйца на очи са добър старт. Лесно ли ви звучи? Ами тогава вижте от кой опит ще направите перфектни яйца с кремообразен белтък, без загорели участъци и без да разкъсате жълтъка като го запазите течен.

Класиката е основата

Започнете кулинарното си пътешествие с лесни, класически рецепти. Например, шопска салата /овкусяването е цяло изкуство/, пиле на фурна или пържола на скара. По принцип десертите са висш пилотаж, но всеки може да приготви цедено кисело мляко с натрошени какаови бисквити и сезонни плодове.

Упорствайте

И ако не сте успели от първия път с описаните по-горе яйца, не се отказвайте. Продължете напред /цитатът е на Кубрат Пулев – бел. ред./, докато се почувствате шампиони в категорията. Когато това стане, минете към следващата рецепта.

Надграждайте

Когато се почувствате уверени в приготвянето на някое ястие, започнете да импровизирате. Така ще откриете собствения си стил, а и вие най-добре познавате вкуса си и какво търсите от храната.

Споменатото печено пиле винаги може да бъде обогатено, ако го намажете отвън с мед. Така ще се получи приятна сладост, която ще дообогати вкуса на месото и другите подправки. А ако смесите меда с малко чили, ще се появи приятна азиатска пикантност.

Похвалете се

И за какво са всички усилия, ако не се похвалите? Използвайте всеки повод да приготвите нещо за близките и приятелите си. Така ще демонстрирате новите си умения, ще получите ценна обратна връзка, а техните похвали ще бъдат страхотно вдъхновение.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.