Време е за уютни вечери на топло у дома с вкусна храна. A какво по-домашно от това да си опечем сами хляб? Подготвили сме ти лесна и бърза рецепта, която можеш спокойно да приготвиш у дома дори и да нямаш никакъв опит.
Ето какво ти е необходимо, за да започнеш.
Продукти
- 1 опаковка мая
- 4 чаши гореща вода, загрята до 110 °
- 3 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица сол
- 2 супени лъжици олио
- 6 чаши и половина универсално брашно
Съставките са много прости и могат да се намерят във всеки магазин, но сме сигурни, че ги имаш и у дома. Запретни ръкави! Започваме да замесваме.
Стъпка 1
В голяма купа разтвори маята в топлата вода. Добави захарта, солта, олиото и три чаши брашно. Разбъркай до получаването на гладка консистентна смес. Постепенно добавяй чаша по чаша брашно и разбърквай до получаването на меко тесто.
Стъпка 2
Поръси плота с брашно и меси получената смес около 8-10 минути до гладко тесто. Постави го в леко намаслена тавичка и го остави да втаса в топло помещение за час и половина до удвояване на размера.
Стъпка 3
След като тестото втаса, раздели го на две и оформи равни по големина топки. Остави ги да престоят около 45 минути, за да до удвоят размера си.
Стъпка 4
Загрей фурната на 250 градуса. В две форми/тавички постави двете топки тесто. Печи до златисто кафяво около 40-45 минути.
Вече имаш вкусен домашен хляб, на който можеш да се наслаждаваш с масло или лютеница. Можеш и нея да си приготвиш лесно у дома. Опитай някоя от нашите рецепти, които взехме назаем от бабите ни.
Ако ти харесва да печеш хляб и искаш още перфектни резултати в печенето, можеш да си вземеш и хлебопекарна. Ако не искаш да изпуснеш нещо интересно, абонирай се за Знам да ям тук.