Шумен, жив, слънчев, романтичен, пълен с всякакви ухания, примесени с дъха на морето – това е Солун. Но освен заради забележителностите и неподправената атмосфера, Белия град е и истинска находка за любителите на добрата кухня. Тя се отличава с това, че е здравословно семпла, свежите продукти са на особена почит, а подправките се използват пестеливо, като най-обичани са ментата, естрагонът, риганът, босилекът и магданозът.

Салатки и предястия

Традиционните салати, които можеш да си поръчаш в Солун, са гръцката, или хориатики – с домати, краставици, лук, маслини, плочка сирене фета и зехтин; гръцката версия на „Снежанка“ - дзадзики, с традиционна подправка, от която идва автентичният й вкус; зелена салата, както и кьопоолу с печени патладжани, домати, чесън, оцет и риган.

От студените предястия заложи на маслините – които и да избереш, няма да сбъркаш; на маринованите риби. Непременно ги опитай върху плочка кефалотири – твърдо козе сирене. А от топлите предястия не пропускай пържените тиквички с дзадзики; печеният патладжан с фета, чесън и домат или лозовите сармички (долмадакия).

Семпло приготвени, но божествено вкусни риби

Макар да не се отличават с особена фантазия в приготвянето на риба и морски дарове, гърците го умеят както никой друг. И най-важното – вкусът на пресните дарове на морето е неповторим. Ако в някое заведение намерите пипала от октопод, който преди да бъде опечен на скара, е сушен на слънце – задължително го тествайте. По-твърд е от другия, но е страшно ароматен.

Калмарите са печени на скара, панирани или пълнени с плънка от ориз и чесън или с различни видове сирена, а мидите ги поднасят както натюр, така и с ориз, но винаги с черупките за повече вкус и разкош.

Всяка риба в Солун е вкусна – като започнем от гаврос - наименование за всякакъв род дребна риба, която се сервира пържена, минем през класическите ципура, лаврак и сардина на скара и стигнем до по-скъпите и редки бакаляро и фагри.

И любителите на скарата и готвеното ще са доволни

Нека любителите на месото не увесват нос – тук има много изкушения и за тях и те ще усетят уханията им отдалеч. Задължителни са – шишчета от свинско или пилешко, които местните наричат сувлаки, пилето на грил, шиш кебаба, кебапчета и печените свински ребра. Гърците обожават агнешко и са виртуози в приготвянето му, така че смело пробвай агнешките вкусотии, които ще ти предложат. Ако харесваш готвената храна, задължително опитай мусаката с патладжани и сос бешамел, пълнените чушки и домати или бамята с доматен сос.

И нещо сладичко… без пари

Не си поръчвай десерт, ако преди това си направил добра сметка в ресторанта – в Солун, както и на повечето места в Гърция, десертите са безплатни. Любезните домакини с радост ще почерпят цялата компания със сладолед, грис халва, баклавички, кадаиф, лукумадес (големи понички) или сезонни плодове. Не че не са калкулирани в цената, но важен е жестът.

А напитки?

Северна Гърция се слави с добри вина, както бели, така и червени. Местната бира също е особено приятна, а ако си почитател на по-силните напитки, ще ти налеят узо или ципуро (обикновено гроздова ракия с дъх на анасон, разпространена в Северна и Централан Гърция).

И тук слагаме точка на първата част от пътуването ни из красивия и шумен Солун. В следващия епизод ще се съсредоточим върху типовете ресторанти и ще научим каква различава видовете таверни, къде да похапнем нещо сладко и къде да идем на изискана вечеря.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.