Сякаш беше вчера, когато с цялото семейство търсихме яйцето „борец“ и къщата се огласяше от смях и чупене на черупки. След това се чудехме козунак ли да хапнем или зелена салата с падналите в битката яйца. О, всъщност май наистина беше вчера.
И така- Великден отмина, но сварените и нашарени яйца останаха. Ако ти е писнало да ги ядеш с шарена сол или самардала (възможно ли е?) или да ги слагаш в зелената салата, то ти си на правилното място. Днес ще ти споделим три от любимите си рецепти със сварени яйца. С тях всички са победители!
Паднали борци по гръцки
Продукти:
- 6 твърдо сварени яйца
- 1/3 чаша майонеза (най-добре домашна, имаме рецепта тук)
- ¼ чаша натрошено бяло сирене
- ¼ чаша маслини каламата без костилките
- 1 супена лъжица червен лук, нарязан на дребно
- ¼ чаена лъжица пресен копър
Разрежи яйцата на половинки. Махни жълтъците и ги сложи в малка купа. Намачкай с вилица и добави майонезата, сиренето, маслините и подправките. Напълни белтъците с така получената смес. Поръси с копъра. Хапвай и се радвай на слънцето!
Класически борци върху маруля
Продукти:
- 6 твърдо сварени яйца, нарязани
- ¼ чаша майонеза
- 2 чаени лъжици пресен лимонов сок
- 1 супена лъжица дребно нарязан лук
- Сол и пипер на вкус
- ½ чаша целина (стъбло), нарязано на дребно
- Няколко листа маруля
Нарежи яйцата на парчета. Разбъркай майонезата, лимоновия сок, лука, солта и пипера в купа. Добави яйцата и целината. Покрий и сложи в хладилника, за да се смесят вкусовете. Сервирай върху листата маруля.
С карамелизиран лук и кокос
Продукти:
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 глави лук, нарязани на дребно
- 8 твърдо сварени яйца
- 6 скилидки чесън, пресовани
- ¾ чаена лъжица чили или лют червен пипер
- ¾ чаена лъжица захар
- Сол на вкус
- ½ чаена лъжица куркума
- 1 чаша кокосово мляко смесено с ½ чаша вода
- Сварен ориз (препоръчваме басмати)
Сложи зехтина в дълбок тиган на средно горещ котлон. Когато се затопли, добави в него лука и пържи 15-20 минути, докато не се карамелизира. След като лукът се сготви, добави и чесъна и бъркай около 2-3 минути. Добави чилито, солта, захарта и куркумата, след минутка добави и разводненото кокосово мляко. Остави сместа да заври и намали котлона до слаб огън. Нарежи яйцата на половинки и ги натопи в кокосовото мляко. Сервирай карамелизирания лук и яйцата върху предварително сварения ориз.
Ако тези рецепти са ти харесали, не пропускай да се абонираш за „Знам да ям“ още сега и ще получаваш кулинарни вдъхновения и практични съвети директно в пощата си.
Снимки яйца: гръцки, класически и на къри.