Светът познава истории, които са станали синоним на любов и страст. Те могат да доведат до 10 годишна война, в случая на Парис и Елена; до края на велика държава, предизвикан от връзката на Марк Антоний и Клеопатра или до трагедия при Ромео и Жулиета. Но има една любов до която са се докоснали милиони хора и която е надживяла империи, войни и религии. Това е връзката между виното и сиренето.

Отношенията между тях са изпълнени едновременно с бурна страст и деликатност. А когато човек ги опознае, може да се наслади на неповторимо изживяване.

Сблъсък на характери

Също както и хората, вината и сирената имат свой характер. При някои той е силен и доминира над останалите, при други е по-умерен и те ненатрапчиво допълват вкусовите усещания.

Ако съчетаете силно вино с много ароматно сирене, ще се получи сблъсък, от който ще загубят и гроздовият еликсир, и млечният продукт. Затова, играйте на сигурно. Поднесете невероятно вино с по-слабо ароматно сирене и обратно – комбинирайте силните сирена със сортове вино, които не са толкова плодови.

Кои са перфектните комбинации?

Да започнем с белите вина. Техният богат букет от аромати, умерена киселинност и освежаващ вкус предполагат комбинирането им с приятни, кремави сирена като горгонзола, испанското манчего,френското бри или камембер.

Червените вина се комбинират добре с ароматни сирена. Няма да сбъркате ако поднесете мерло с гауда, каберне с чедър или кианти с пармезан.

Десертните вина се разбират със синьо сирене, маскарпоне или крем фреш. За пълна наслада, можете да поднесете и плодове към тях. Например, сладко бяло грозде или сушени смокини.

Не трябва да забравяме и шампанското. Няма да сбъркате, ако го съчетаете с камембер, бри или едам.

Потърсете собствената си комбинация

Мненията за това кое сирене най-много подхожда на дадено вино са безброй и всеки сомелиер или любител хедонист може да ви даде силни аргументи „за” или „против” дадена комбинация. Затова, тук ви представихме тези, които са сигурни. Не забравяйте и, че по света има хиляди видове сирене и стотици сортове винено грозде, които са със своите специфики.

Ето защо ви съветваме да не се страхувате да експериментирате. Не робувайте на даден сорт вино или вид сирене. Опитвайте различни вина и сирена и потърсете своите любими комбинации. А и знаете ли, че във винените ресторанти в Италия и Франция стимулират подобни търсения като поднасят плата с множество различни сирена? Разбира се, така и ви подтикват да изпиете повече от една бутилка.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.