Шотландия може и да е родината на уискито, но пък ирландците твърдят че правят най-доброто. Нещо като футбола – измислен е в Англия, а най-добре го играят в … тук всеки сам да довърши. Но да се върнем на уискито – уж е една и съща напитка, но има големи разлики между произведеното в северната част на големия британски остров и в отстоящата на няма и 30 километра Ирландия. Замислихме се защо е така и ето какво научихме.

Има разлики в суровините

Шотландците използват за направата на уиски основно ечемик. За разлика от тях, ирландците влагат и ръж, и овес. Те придават по-мекия и сладък вкус, с който се характеризира ирландското уиски.

В Ирландия почти не използват торф

Друга причина за мекотата на уискито от Ирландия е, че там почти не използват торф за малцуването на ечемика. Именно от торфа идват по-острият и тежък аромат на шотландския скоч, особено от регионите на Спейсайд и остров Айла, за които вече ви разказвахме.

Ирландското е тройно дестилирано

Традиционно уискито от Шотландия е двойно дестилирано, а от Ирландия – тройно. Тази допълнителна стъпка също допринася за мекотата на вкуса, но пък се отразява на неговата комплексност. Това е и причината ценителите на кехлибарената напитка да предпочитат шотландски уискита – при тях се разкриват много повече вкусове и аромати. Да не говорим и, че четирите основни региона за производство в Шотландия са супер различни и това също се отразява на крайния продукт.

Шотландците са по-консервативни при отлежаването

И от двете страни на „Ирландско море“ уискито отлежава поне три години преди да се пусне на пазара като сингъл малцове или блендове. Разликата е, че в Шотландия предпочитат да използват класическите дъбови бъчви, а в Ирландия от години експериментират. Например, там отдавна уискито отлежава в използвани бъчви от американски бърбън. Те са пропити с неговия вкус и сладост и ги предават на уискито. След това ирландците започнаха да експериментират с бъчви от шери, порто, ром, бренди и други напитки. Така предложиха на света много различни вкусове и нюанси, което се оказа успешен ход. В последните години потенциалът на този подход беше оценен и в Шотландия и вече можем да открием скочове, отлежавали в бъчви от различни видове алкохол.

При консумацията няма разлика

И за Шотландия, и за Ирландия е валидна максимата, че „джентълмените го пият чисто“. Уискито се пие с капка вода, която да му помогне да разкрие аромата си и не се слага лед. Ако някой иска по-охладена напитка, е най-добре да използва супер популярните и модерни кубчета от гранит, които се държат във фризера. Предимството им е, че когато се сложат в напитката, те я охлаждат без да я разреждат. В последните години се появи алтернатива на гранитните „ледчета“ – дървени кубчета от бъчви, в които е отлежавало уиски.

В обобщение – ирландското уиски е по-меко и с по-сладникав вкус, докато шотландското е по-комплексно откъм вкусове, текстури и аромати. Няма да отсъждаме коя напитка е по-добрата, защото при уискито, както и при футбола, всичко е въпрос на лични предпочитания.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.