Остават броени дни до следващото Световно първенство по футбол. Без значение кой отбор подкрепяш, има нещо, което обединява всички фенове. И не, нямаме предвид спортния дух, а масата, на която ще седнем за да гледаме шампионата. И за да се подготвим за едно по-вкусно преживяване, ти предлагаме три прекрасни рецепти.
Тази година ще се проведе деветдесет и първото издание на Световната купа, а домакин ще е Русия. За първи път в историята на шампионата, първенството ще се проведе в Източна Европа. Откриването на събитието е на 14 юни, а за титлата ще се състезават 32 отбора.
Но достатъчно за футбола. Нека поговорим за храната. Предлагаме ти три много лесни и здравословни рецепти, с които да се подкрепиш, докато гледаш мачовете. Ето ги и тях:
Хрупкави мачкани картофи с чесново песто
Нежните мачкани картофи се комбинират до съвършенство с пестото в тази лесна и бърза рецепта. Рецептата е за 4 порции.
Продукти:
- 800 грама картофи (по възможност малки пресни картофки)
- зехтин
- 1 бурканче песто (или босилкова паста)
- 2 скилидки чесън, нарязан на дребно
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен босилек или магданоз за украса
- Кедрови ядки (по желание)
Приготвяне:
- Измий картофите и ги сложи в голяма тенджера. Сипи вода, така че да ги покриеш изцяло. Остави ги да заврат, след което намали котлона на среден огън и готви 15-20 минути.
- Докато картофите врат, добави нарязания чесън към пестото и приготви фурната- затопли я на 230 градуса. Сложи хартия за печене в тавата.
- Извади картофите и ги сложи в тавата като натискаш всеки картоф така че да се разпука.
- Поръси картофите с 1 ½ супени лъжици зехтин и подправи със сол и пипер на вкус. Печи около 20-25 минути.
- Преди да сервираш, изсипи пестото с чесъна върху картофите. Можеш да декорираш с нарязан босилек или магданоз и да наръсиш с кедрови ядки.
- Консумирай, докато още е топло!
Дип от боб с босилек
Тази рецепта ще ти отнеме около 10 минути и стига за намазването на около 16 малки филийки. Ако не ти се реже франзела, можеш да го сервираш с чипс или тортили. Искаш нещо здравословно? Тогава просто нарежи по дължина моркови, чушки и краставички и използвай вместо лъжица или франзела.
Продукти:
- 4 скилидки чесън, намачкан или нарязан на дребно
- ½ чаша зехтин
- 2 малки консерви бял боб (измит и изцеден)
- Сокът на един лимон
- ¼ чаша пресен босилек, нарязан
- ½ чаена лъжица сух риган
- ¼ чаена лъжица суха мащерка
- ¼ чаена лъжица сладък червен пипер
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- 1 чаша чери доматчета, нарязани на половина
- ¼ чаена лъжица сладък червен пипер
Приготвяне:
- Ако не искаш да миришеш на чесън и да намалиш лютото, можеш да задушиш леко скилидките, или пък да го сложиш в микровълновата с малко зехтин.
- Сложи в кухненския робот боба, лимоновия сок, чесъна, олиото, мащерката и ригана. Разбий добре.
- Подправи със сол и пипер на вкус и добави някакви подправки, ако искаш.
- В друга купа добави доматчетата и босилека. Поръси с малко балсамов оцет. Разбъркай.
- Изсипи в купа дипа и добави доматите и босилека отгоре.
- Поръси с червен пипер и сервирай.
(Подобрена) Шопска салата на клечка
Отнема малко повече време от правенето на голяма купа салата, но пък ще ти спести време от миене на чинии. И кой каза, че шопската салата не била коктейлна храна?
Продукти:
- 1 краставица
- твърдо бяло сирене
- чери доматчета ( разрязани на половина)
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 чушки (по желание)
- Сол на вкус
- Маслини каламата (без костилка и разрязани на половина)- по желание
- Клечки за зъби
Приготвяне:
- Нарежи краставицата на шайби. Подправи със сол.
- Върху всяко парче краставица сложи парченце сирене и (при желание) половин маслинка.
- Вземи клечка за зъби и набучи половин доматче на нея, след което прокарай остатъка от клетката през всичко подредено върху краставицата.
- Подреди в чиния. Поръси със зехтин.
Ако тези рецепти са ти харесали, не губи време, а се абонирай за „Знам да ям“. Така резултатът е ясен- ти печелиш!